Д-р Влаев, ортопед, преглежда за сколиоза

Д-р Евгени Влаев, ортопед-травматолог от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда от София, започва консултации във Варна за деца и възрастни с ортопедични или травматични проблеми. Специалистътосъществява както открита, така и миниинвазивна и артроскопска хирургия. Неговият опит и клинични интереси са свързани с костната патология на гръбначния стълб. Евгени Влаев е защитил научно-образователна степен „доктор по медицина“ с тема, посветена на хирургичното лечение на сколиоза в детска възраст. 

Сколиоза е деформация на гръбначния стълб, която може вторично да засегне органите в гръдния кош. Тя протича неясно и първите симптоми са козметични. Добре е родителите да обърнат внимание на промяна на стойката на детето – ако едното рамо е по-повдигнато от другото или така нареченият „симптом на лошо скроената поличка“ – дрехите стоят видимо асиметрично. Много по-късен симптом е болката в гръбначния стълб. Промяната в стойката е особено видима и фрапираща при момичетата. Според статистиката те страдат 8 пъти повече от сколиоза от момчетата на тази възраст. Първите прояви на изкривяване могат да настъпят още в ранна детска възраст, но най- често около деветата годишнина. Колкото по-рано се забележат признаците и се потърси помощ от лекар, толкова по-ефективно е лечението.
При напредване на сколиозата се появява ребрена гърбица, а ако се развие в тежка форма се притискат белите дробове и сърцето и това може да доведе до нарушение на функцията на тези органи.

Дългото стоене пред компютъра може да засили една евентуална сколиоза или да формира така наречената позиционна сколиоза. Стойката на децата е много важна за правилното развитие на опорно-двигателния апарат. Те трябва да са седнали с подпрян изправен гръб, тазобедрените стави и гърбът да са под 90 градуса. Препоръчва се раздвижване – ставане периодично поне на 45 минути. 
Спортът е важен фактор за профилактика на гръбначни изкривявания във възрастта, когато децата растат. Той спомага и за развитието им като личности като цяло.

При съмнения за сколиоза от страна на родителите е необходимо да се консултират с личния лекар или с ортопед и се правят рентгенови снимки. Ако се потвърдят съмненията, е необходима консултация със специалист, занимаващ се с това заболяване, за да се реши какво лечение трябва да се предприеме. 
Първите стъпки са с консервативни методи – физиотерапия, специализирани физиотерапевтични процедури за сколиоза (СФУС), най-известната от които е Шрот-терапия, корсетолечение. В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се лекуват оперативно  тежките форми на това заболяване (както формите на първична сколиоза, така и вторичните му форми- следствие на вродени аномалии на опорно-двигателния апарат, синдромни болести и неврологични заболявания).
Екипа на Проф. Яблански, занимаващ се с хирургичното лечение на това заболяване, има много добри резултати от оперативното лечение на тежки деформации – дори фрапиращи случаи с над 100 градуса изкривяване. Болницата разполага със система за интраоперативна интраоперативна невронавигация и обучен специалист, което е от помощ за оперативното лечение и за предпазване от рисковете от оперативно лечение. 

Свързани отделения