Д-р Недялка Милкова, невролог

Д-р Недялка Милкова е най-новият невролог в екипа на Аджибадем Сити Клиник Варна. Младият специалист има опит в диагностиката и лечението на инсулт и последствията от него още от времето й на специализант в УМБАЛ „Св. Марина“. Д-р Милкова се сблъсква с този тип тежки инциденти и в практиката си на лекар в „Бърза помощ“, където и до момента работи. За нея ранното разпознаване на инсулт и профилактиката още преди инцидента са ключови за това пациентите да не се инвалидизират.

Инсултът и последствията от него ме вълнуват като лекар и като човек. Това е инцидент, който води до сериозни социално-значими проблеми. Пациентът освен че би могъл да загуби движенията в крайниците си или да остане на легло, но и ангажира своите близки с грижи и тревоги. Инсултът е преломен момент в живота на много хора.
 
Ето защо е толкова важно да се намали рискът от него, както и да бъде разпознат бързо - а пациентът – откаран в болница. Там му се прилага тромболиза – до четвъртия час и половина, и ендоваскуларно лечение – до шестия час.
Затова е от ключово значение хората наоколо да знаят и да „хванат“ първите симптоми на време. Това ще ускори лечението на инсулт и ще увеличи вероятността пациентът да не получи пареза и увреждания.
Инсултите най-общо са исхемичен и хеморагичен като са установени и различни подвидове. При инсулт най-често се наблюдава промяна в говора, възприятията и моториката на човека. В някои случаи думите се разбъркват или се насичат. Понякога се вижда как увисва устния ъгъл, често пациентът усеща изтръпване на ръка, крак или и двата симптома едновременно. Транзиторно-исхемичните атаки продължават от няколко минути до час, след което напълно отшумяват, но след време се появяват отново.

Инсултът е свързан с работата на сърцето – затова високото кръвно е основен рисков фактор за него. При млади хора той се дължи на отворен форамен овале - порок на сърцето, за когото самият пациент не предполага. Мнозина не знаят за тази особеност на сърцето си. Този тип порок се установява с ехокардиография, проведена от кардиолог. При тези пациенти трябва да се проведе и Доплер-ехография на мозъчни артерии, за да се установи има ли плаки по тях. Те увеличават риска от инсулт.

Всеки пациент може да си направи профилактичен преглед и да обсъди със своя лекар факторите, които увеличават риска от инцидент. Рискови фактори са високо кръвно налягане, диабет, аритмия, обездвижване и наднормено тегло /повишени стойности на холестерол и триглицериди/ висок стрес. Системната употреба на алкохол и тютюнопушенето също рязко увеличават риска от мозъчно-съдов инцидент. Лекарите имат начини да намалят въздействието на рисковите фактори чрез медикаменти, както и грижа за съдовете и оросяването на мозъка чрез добавки. Инициативата и постоянството на самите пациенти обаче са най-важни за предотвратяване на това тежко, инвалидизиращо събитие, което променя живота на човека и неговите близки.


Свързани отделения