Д-р Даниела Калоянова рентгенолог

Аджибадем Сити Клиник Варна е лечебно заведение развило на високо ниво диагностиката на онкологични заболявания със средствата на съвременната медицина. Нашите медици имат опита и квалификациите да откриват максимално рано рак, стига пациентът да е дошъл навреме. В клиниката лекарите от различни специалности – урология, АГ, гастроентерология, неврология, пулмология, дерматология и други работят съвместно с рентгенолозите и клинична лаборатория за поставяне на точна и навременна диагноза. В тяхна помощ са модерни апарати като ядрено-магнитен резонанс, компютърен томограф и мамограф.

Едно от най-младите попълнения на екипа на клиниката е д-р Даниела Калоянова, специалист по Образна диагностика. Потомствен лекар, тя е завършила легендарната Френска гимназия във Варна и медицина в Медицинския университет-Варна. Тя има множество квалификации и вече натрупан опит в диагностиката и стадирането на онкологичните заболявания. Сред тях е и ракът на млечната жлеза.

- Д-р Калоянова, кога една жена трябва да потърси лекар при съмнения за рак на гърдата? Има ли болка, дискомфорт или напипване на образувание?

- Специално за това заболяване е хубаво лекарска помощ да бъде търсена профилактично още преди да има каквото и да било оплакване. Повечето жени идват при нас с оплаквания от болка в гърдата като мислят, че това е водещият симптом за такова заболяване.

За съжаление обаче практиката показва, че ракът на гърдата протича мнимо, тихо и обикновено пациентите пристигат при нас с доста напреднало заболяване. Няма причина жените да се притесняват от подобно изследване. Могат да посетят мамолог, могат да посетят рентгенолог и да започнат профилактично проследяване на гърдите.

- Какъв е Вашият съвет – колко често трябва да се прави профилактичен преглед и на ехограф или мамограф?
- В световен мащаб има ръководства, които определят скрининговата програма за наблюдение – колко често и в каква възраст кое изследване е подходящо. За съжаление в България нямаме разработени ръководства и взаимстваме тези, които западнеовропейските държави и САЩ налагат.

В млада възраст винаги се започва с ехография, защото това е безвреден метод. В по-напреднала възраст жените се подлагат на „златния стандарт“ в диагностиката на гърдата – мамография. Третата опция е ядрено-магнитен резонанс на двете млечни жлези, което се прилага както за стадиране и определяне на първичен рак, така и при жени, които трябва да бъдат проследяване и уточняване във времето. Изследване на ядрено-магнитен резонанс периодично се прави и при дами, които са избрали да имат естетични подобрения с импланти.

- Кои са рисковите фактори за отключване на рак на гърдата?

- Те са много и са известни. Като цяло хормоналния фон при жените е рисков фактор. Ранната менструация, късната менопауза и хормоно-заместителната терапия са едни от стандартните рискови фактори, които повишават риска от рак на гърдата. Всички жени, които отговарят на това описание подлежат на повишено внимание и по-активно проследяване.

Мога да кажа, че по отношение на това заболяване медицината има значителен напредък. Съвременните методи позволяват рака на гърдата да не бъде терминална диагноза. Много от жените имат значителна преживяемост при това с добро качество на живот.

Свързани отделения