Анемията представлява болестно състояние на организма, при което нивото на хемоглобина, който се намира в червените кръвни клетки (еритроцитите) е по-ниско от обичайното за пола и възрастта. Пациентите, при които се развива анемия се чувстват отпаднали, трудно изпълняват ежедневните си задължения, изпитват нужда от покой, сънливи са и изглеждат бледи.

Кои са най-честите причини за развитието на анемия?

Причините за поява на анемия са най-различни. Обичайно тя е симптом на скрито, непроявено заболяване, затова е много важно да се разбере какво е то, за да се лекува своевременно. При жените най-честата причина за развитие на анемия е обилното месечно менструално кръвотечение, в тези случаи се развива т.нар. желязонедоимъчна анемия. С подобни симптоми протича анемията при мъже, при които са налице хронични, периодични, малки кръвозагуби, например при кървящи хемороиди.

Има специфичен вид анемия, наречена "вторична анемия", която се дължи на хронични възпалителни заболявания или различни видове рак. Нейната поява може да предхожда диагностицирането на тези заболявания.

При наличие на хронично увреждане на стомаха може да възникне т.нар. "пернициозна анемия", която се дължи на нарушено усвояване на витамин В12. Срещат се също и по-редки типове анемии, които специалистите-хематолози диагностицират и лекуват.

Не на последно място, причините за развитие на анемия могат да бъдат генетични и да се предават от родители на деца. Най-честата наследствена анемия е т.нар. "таласемия" ("средиземноморска болест"), която се среща в нашите географски ширини.

Кога трябва да се търси съвет от лекар?

Обичайно появата на анемия предизвиква отпадналост, сънливост, сърцебиене, раздразнителност и пр. Най-често, при бавно развитие на тези симптоми, близките на пациента са тези, които забелязват, че той е по-блед или "по-жълт". Именно бледостта кара пациентите да търсят лекарска помощ и след изследване на кръвна картина се установява, че е налице анемия. Продължителното неразположение не бива да се игнорира, а да се потърси съвет от личния лекар. При доказване на анемия, личният лекар насочва болния за консулт с хематолог, за да се установи точния вид и причината за възникването на тази анемия.