Д-р Денница Томова - УНГ

Д-р Денница Томова е специалист Уши-нос-гърло в Аджибадем Сити Клиник медицински център Варна. Тя има редица специализации и опит в диагностиката и лечение за заболявания при хора на различна възраст. В кабинета й помощ често търсят пациенти с алергии. 
Появата на алергии се е увеличила трикратно през последните 40 години, а Световната здравна организация поставя алергиите на 4-то място сред социално-значимите заболявания. 

  • Какво е алергия?

Алергията предствалява свръхчувствителност към чужди, безвредни за организма вещества, които неправилно са идентифицирани от имунните клетки като заплаха. Имунната система реагира с освобождаване на хистамин и други медиатори, които причиняват типичните алергични симптоми и засягат носа, гърлото,очите, ушите, кожата, белите дробове, стомано-чревния тракт и др. Описани са над 50 вида алергични реакции, най-честите от тях са:
- Кожни проблеми- сърбеж, оток, екзема, възпаление, уртикария
- Кашлица
- Кихане
- Запушване на носа
- Сърбеж в очите, носа и ушите
- Течащ нос, запушен нос
- Сърбящи и зачервено очи
- Гадене, повръщане, диария
Видовете алергии се класифицират според вида на алергена, към който имунната система има свръхреакция:
-хранителни (мляко, яйца, фъстъци, соя, пшеница и др.)
-инхалаторни (тревни и дървесни полени, домашен прах, плесен и мухъл)
-отрова на насекоми (пчели и оси)
-домашни любимци (слюнка, косми, епителни клетки и др.)
-алергия към лекарства
-битови алергени(перилни препарати, козметични продукти и др.)
-студова алергия
-слънчева алергия

  • Доказване и лечение

Доказването на алергиите може да се осъществи чрез кожни или кръвни тестове за алергии. И двата вида имат определена специфичност, чувствителност, бързина и недостатъци. През последните години непрекъснато се разширява обхвата на кръвните тестове за сметка на кожните.

Голяма част от алергиите се лекуват успешно чрез т.нар. хипосенсибилизация. Това е дълъг процес, при който имунната система се пренастройва да синтезира друг вид антитела към съответния алерген и да не го разпознава като чужд.

Профилактика – какво да се прави?

Профилактиката се изразява в това да бъде избегнато излагането на алергена. Но това не винаги е възможно. При респираторни проблеми е препоръчителен спорт. При хранителни алергии е добре да се избягват консерванти, оцветители и подобрители. При алергията от полени, която е сезонна е трудно да се спре експозицията. Но тогава е препоръчително излизането навън да е след дъжд, когато полените са на земята, а не преди него, когато се носят из въздуха и са на нивото на човешкия нос.