17 май е Световен ден за борба с хипертонията - сърдечно-съдови заболявания

17 май е Световен ден за борба с хипертонията. По последни данни близо 70%  от общата смъртност в България се дължи на проблеми свързани със сърдечно-съдовата система. Това ни поставя на първо място в Европа, а болните от хипертония у нас са над 2 милиона и половина. 

Проучванията показват, че всеки шести хипертоник не подозира за заболяването си, а общата тенденция и нагласа е това състояние да не се третира като болестно и високото кръвно да се приема като нещо нормално. Това води до сериозни последици.

Артериалната хипертония „пренастройва“ целия организъм и не е временно заболяване. Най-често то може да се реши с прием на лекарства, предписани от кардиолог.  Лекарите предупреждават пациентите, че особено опасно е и рязкото спиране на приема на лекарства, особено кокгато не е съгласувано със специалист.

Нелекувано високото кръвно налягане може да изложи пациента на риск от инсулт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и други медицински проблеми. Именно това е причината високото кръвно налягане често да се нарича „тих убиец“.

Какви са референтните стойности на кръвното и кога трябва да потърсим специалист?

Кръвно налягане с референтни стойности от 110/70 е в нормалните граници, но при стойности от 140/90 вече говорим за хипертония. Ако показателите на кръвното налягане са 180/120 или по-високи - това е хипертонична криза.

За съжаление, високото кръвно налягане често пъти няма симптоми. Лекарите съветват пациенти с фамилна обремененост от сърдечно-съдови заболявания и диабет, както и такива с наднормено тегло, заседнал начин на живот, прекомерна консумация на сол, алкохол и цигари да бъдат изключително внимателни към себе си и да посещават профилактични прегледи при кардиолог.