В месеца на мъжкото здраве, д-р Камен Недев, началник сектор Брахитерапия, гостува в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

“В последните години, може би покрай кампаниите свързани с Мовембър, все повече мъже обръщат внимание на тяхното здраве “– сподели д-р Недев.

Той съветва зрителите да не чакат симптомите да се появят, тъй като симптоматиката е присъща на доброкачественото заболяване или на друг вид заболявания като уголемена простата. Карциномът обаче се развива в периферната част на жлезата и често това коварно състояние се открива в напреднал стадий. Именно затова след 45 годишна възраст мъжете задължително трябва да посещават своя уролог веднъж годишно и да направят клиничен преглед и изследване на туморния маркер (PSA). Ако в семейството има фамилна обремененост с този вид заболяване, д-р Недев препоръчва редовните прегледи при уролог да започнат около 40 годишна възраст.

Брахитерапията е една от формите на лъчелечение, при която дозата лъчеление се вкарва в самия тумор и лечението е отвътре навън. При този метод на лечение болните престояват в болницата един ден, като се извършват 2 до 3 сеанса месечно. След брахитерапия е доказано, че в най-висока степен се запазва еректилната функция и се намалява изпускането на урина.

За съжаление в България все още няма мащабни кампании за профилактика и скрининг на рак на простата, но въпреки това д-р Недев препоръчва здравословния начин на живот и редовните профилактични прегледи като основни методи за превенция от този тип заболявания. Цялото интервю на д-р Камен Недев може да чуете ТУК.