Отричането, недоверието и страхът да не бъдат възприемани като слаби са само част от причините, поради които мъжете често пренебрегват здравето си. Мнозина избират да отложат посещението при лекар с надеждата, че проблемът ще се „оправи от само себе си“ и се решават на преглед, едва когато проблемът започне да пречи на ежедневието им. Това изчакване, обаче, може да се окаже опасно. Ето защо, тук сме обобщили онези прегледи, които всеки мъж трябва да прави регулярно.

  • Уролог

Ако не са налице притесняващи фактори е добре поне веднъж годишно да се направи профилактичен преглед. Прегледът при уролога е неинвазивен, не е болезнен и включва 3 елемента: беседа, която да оцени състоянието на пациента, ехография, която дава информация за самия вид на простатата и нейния размер. Третото е специфично изследване – т.нар. туморен маркер, познат като простатно-специфичен антиген(PSA).

  • Ендокринолог

Прегледът включва няколко въпроса, свързани със здравословното състояние, оплаквания, наличие на наследствени обременености, прием на медикаменти и т.н. В зависимост от симптомите могат да бъдат проведени допълнителни изследвания.

Кардиолог и вътрешни болести

Нормално функциониращо сърце обикновено е показател за цялостното здраве, така че редовните прегледи на сърцето са важна част от грижата за този жизненоважен орган. Прегледът при кардиолог включва оценка на сърдечно-съдовия риск, което позволява ранната идентификация на високорисковите пациенти, които най-много печелят в дългосрочен план от превантивни мерки като редукция на холестерола, отказ от тютюнопушене и оптимален контрол на артериалното налягане. Пациентите с предиабет, инсулинова резистентност и диабет, които също са с повишен сърдечно-съдов риск се оценяват в тясно сътрудничество с еднокринолог. Основните изследвания, които е добре да се направят са стрес-тест и ехокардиограма.

  • Гастроентеролог 

Най-честите симптоми, които налагат среща с гастроентеролог, са киселини, гадене, повръщане, запек, диария, кървене, болки в областта на стомаха, жлъчно-чернодробната област или въобще от корема. Прегледът задължително трябва да включва и изследване с ехограф.

  • Диетолог

Много често в резултат на неподходящо хранене, възникват и се натрупват функционални нарушения, които в последствие се изявяват на физическо ниво като симптоми. Консултацията с диетолог цели оптимизирането на здравето, чрез диети и правилно хранене. Методите са насочени към промяна на храненето и начина на живот, посредством отслабване без глад, възстановяване на функциите на цялото тяло и дълготрайно забавяне процесите на стареене. 

    Всички тези препоръчителни прегледи и изследвания + допълнително подбрани прегледи при специалисти, спрямо възрастта, ще откриете в нашите профилактични пакети.


    Освен това, важна част от нашата концепция за профилактика е превенцията, в частност скринингът за ракови заболявания, който позволява ранното им откриване. При всички пациенти задължително провеждаме следните тестове:

    • Рак на дебело черво - Тест за наличие на окултна (скрита) кръв във фецес, което позволява ранна диагностика на полипи на дебелото черво.
    • Рак на простатата - При всички мъже се изследва PSA (простат-специфичен антиген) и се провежда преглед от уролог за да се изключи рак на простатната жлеза (при мъже)
    • Рак на щитовидна жлеза - Прегледите от ендокринолог включват ехография на щитовидната жлеза

    Ние от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, вярваме, че здравето е най-ценният подарък!

    И понеже сме сигурни, че любимите мъже в живота ви заслужават повече от чифт коледни чорапи, ви предлагаме да се погрижите за тях, подарявайки нашите персонализирани програми за профилактика.

    Избирайки Програма за профилактика на здравето при нас, вие подарявате: 

    • Време - всички прегледи и изследвания се правят в рамките на половин ден, в комфортна самостоятелна зона и без изчакване пред кабинети.
    • Възможност за проверка на здравния статус - пакет с най-важните прегледи и изследвания, според възрастта
    • Скрининг за най-разпространените ракови заболявания 
    • Точна и експертна оценка от екип доказани специалисти
    • Копие от всички проведени образни, функционални и лабораторни изследвания

    Можете да изберете между следните пакети с най-важните прегледи и изследвания: 

    Стандартен пакет: мъже до 40 г.

    Разширен пакет: мъже над 40 г.

    Планирайте профилактичен преглед сега и подарете подарък, изпълнен с грижа и мисъл за бъдещето 📞0895 584 221