Д-р Виктор Йорданов, специалист в Клиника по Образна диагностика, беше гост в предаването Социална мрежа по Канал 3 на 27 февруари 2018г.

По време на разговора той сподели кои са съвременните тенденции за профилактика и диагностика на рака на гърда, благодарение на които болестта може да бъде открита в по-ранен стадий - когато болестта не дава симптоми и не се напипва бучка. Специалистът даде и насоки колко често трябва да се правят профилактични прегледи в при различните възрастови групи.

 „По отношение на диагностиката нашата болницата разполага с апарати, които са на световно ниво. Това е от изключително значение от една страна за лекаря, защото дава възможност за визуализация на всеки детайл, и от друга за пациентките, защото облъчването при тях е минимално.“ – д-р Виктор Йорданов.

Мамографията с контраст и 3D мамографията са сред най-съвременните диагностични методи, които се прилагат в клиниката към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен Център. Д-р Йорданов показа примерни снимки на жена с по-плътни млечни жлези, направени с обикновена мамография, при които не се забелязва наличието на подозрителни зони. При изследване на същата пациентка с контраст-усилена мамография обаче ясно се виждат оцветените зони с интензивно венозно контрастиране в гърдата - индикация за наличието на тумор.

В България няма организиран скрининг за рак на гърдата и всяка жена трябва сама да търси консултация /преглед. Специалистът препоръчва на всяка жена между 25 – 30 години да направи консултация при специалист, за да се оцени рискът от рак на гърда при нея.  До 40 годишна възраст поне веднъж годишно да се премине на ехография при жени със стандартен риск, а след това да се извършват мамографии веднъж на 2 години.

Добрата новина е, че чрез съвременните методи  туморът да се открива в по-ранен стадий, което позволява да се избегне отстраняването на цялата гърда.

Цялото интервю на специалиста може да гледате ТУК.