Сити Клиник Онкологичен център, съвместно с Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, организират брифинг, посветен на Световния ден за борба с рака.

На 03 февруари (сряда) от 10:00ч., в конферентната зала на болницата (бул. Цариградско шосе 66А), водещи специалисти и пациенти ще представят актуалната картина в България на заболеваемостта от рак и лечението на тежката болест.

По време на брифинга ще бъде представен Центърът за немедицинска грижа в Сити Клиник Онкологичен център, в който ще се предоставя емоционална, социална и психологическа подкрепа за пациентите, техните близки и медицинските специалисти на болницата.  В края на срещата за медиите пациенти ще разкажат за предизвикателствата, пред които са се изправили, както и какво им е помогнало в лечението. Специалните послания ще бъдат поставени на Дървото на живота, което ще бъде разположено в болницата.

Още акценти на брифинга:

  • Представяне на статистика за заболеваемостта и смъртността от рак у нас.
    Има ли българският пациент достъп до модерно и комплексно лечение на рак?
    Кои са рисковите фактори и как се извършва превенция на онкологичните заболявания?
  • Каква е ролята на психологичната и социална грижа в процеса на лечение на раково болните.
  • Кой се грижи за емоционалното им състояние и ролята на самия пациент в процеса на лечнието му?
  • Каква е ролята на сестрите в цялостната грижа за онкоболните пациенти у нас и какво е сравнението спрямо американския модел на сестринска грижа?

 Участници в брифинга:

 1.проф. д-р Асен Дудов, дм, Национален консултант по медицинска онкология, председател на Българско онкологично научно дружеството, началник на Клиника по медицинска онкология към Сити Клиник Онкологичен център

2.проф. д-р Татяна Ханджиева, дмн, председател на Гилдията на лъчетерапевтите в България, началник на клиника по Лъчелечение към Сити Клиник Онкологичен център

3.г-жа Евгения Адърска, председател на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и консултант на Центъра по немедицинска грижа в Сити Клиник

4.г-жа Микаела Олсън, мениджър по сестринско и пациентско обучение в Онкологичния институт към болница Джон Хопкинс (Johns Hopkins), Балтимор, САЩ. Г-жа Олсън гостува в Сити Клиник по повод провеждащо се обучение на онкологчните медицински сестри за внедряване на утвърдени американски практики при грижата за онкологично болни пациенти.