Служители от Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център се включиха в инициативата на Международния женски клуб в София (International Women’s Club) по повод Световния месец (октомври) за борба с рака на гърдата. Срещата се състоя в Парк Център Мол, където 30 жени се събраха, за да станат част от международната кампания с цел повишаване информираността  за най-разпространеното онкологично заболяване сред жените и насърчаване на превенцията и ранната му диагностика.

Органозатор на събитието е Международният женски клуб в София, който традиционно инициира благотворителни събития със значително обществено значение. На срещата имаше международно участие в лицето на президента на организацията – Лили Уайт, всички членове на клуба в София, както и негови представители от множество държави по света, сред които и Великобритания.

Служители на Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център взеха активно участие в събитието като повдигнаха съществени теми за превенцията и борбата с рака на гърдата. Д-р Маргарита Терейн,  психолог от Центъра за Немедицинска грижа, изнесе презентация на тема „Ракът на гърдата и женствеността“.  Другият аспект с изключително значение в борбата с най-разпространеното сред жените онкологично заболяване, бе на тема „Превенция и скрининг за рак на гърдата“.

Октомври е Световният месец за борба с рака на гърдата, едно от най-сериозните онкологични заболявания при жените.  Около 1.7 млн. пациенти се изправят годишно срещу тази тежка диагноза, сочи статистиката на Световната здравна организация, което го превръща във второто най-разпространено онкологично заболяване в света.

Многобройни проучвания са доказали, че ранното откриване на болестта е важно за успешното лечение.  Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център насърчава превенцията, като осигурява на пациентите 3D мамограф с томосинтез -  авангарден апарат, разполагащ с възможност за томосинтеза и контраст усилена мамография. Резултатът е подробно изображение, с чиято помощ точно се идентифицира местоположението на всеки тумор. Ролята на мамографията е да открива рака на млечната жлеза в ранен стадий, като в тази фаза туморът се повлиява по-добре от лечението и се нуждае от по-малка по обем операция. Днес мамографията безспорно е най-ефикасният метод  за профилактично изследване за рака на гърдата.