Пролетта разцъфна, а с нея и нетърпението ни за разходки сред природата. За хората, които страдат от пролетни алергии, обаче, това време на годината може да бъде повече проклятие, отколкото благословия. 

Алергиите обикновено се влошат през пролетта и често нарушават обичайния ритъм на ежедневието ни. Пролетта е време от годината, през което много от растенията започват да цъфтят, а това неминуемо води до увеличаване на полените във въздуха. Именно това увеличаване на цветен прашец може да "отключи" сезонни алергии и да обостри състоянията при много хора. Освен това със затопляне на времето, хората са склонни да прекарват повече време навън, което увеличава излагането им на полени и други алергени.

В допълнение към факторите на околната среда, промените в имунната система също могат да допринесат за влошаване на алергичните състояния. Нашата имунна система е отговорна за идентифицирането и борбата с чужди вещества като цветен прашец, но при хора с алергии, имунната система реагира прекалено остро, предизвиквайки алергичен отговор. 

Сенната хрема и сезонния ринит, от които се оплакват много пациенти са отговори на имунната система при среща с чужди тела в организма.

Основните симптоми често включват:

  • Кихане, често придружено от хрема или запушен нос
  • Сърбеж в очите, носа или гърлото
  • Сълзене на очите
  • Запушване на носа
  • Задна хрема
  • Главоболие
  • Умора

Поставянето на точната диагноза е важно за подходящо и успешно по-нататъшно лечение и избягване на усложненията, за да прекарате безпроблемно пролетния сезон.

Предвид сезонните състояния, през месец май можете да запишете час за преглед при специалист алерголог с възможност за 10% отстъпка от редовната цена (99 лв. нова цена) на телефон *5544 с опция Младост или онлайн или тук