През месец ноември, месецът за борба с рак на белия дроб, доц. Веселка Стойнова гостува в сутрешния блок на TV+. Тя сподели какви са основните фактори за високата смъртност при рак на белия дроб в сравнение с други онкологични заболявания при мъжете. Липсата на адекватна профилактична програма е една от основните причини този вид рак да не се диагностицира навреме.

 "От няколко години има доказан метод, който е подходящ за скринингово изследване на рак на белия дроб и това е така наречената ниско дозова компютърна томография" - това е добрата новина сподели доц. Веселка Стойнова.

Благодарение на развитието на технологията и апаратурата, при този метод количеството рентгенови лъчи, което пациентът получава е намалено до 90% и то е значително по-безвредно. За съжаление за сега скрининга на белодробния карцином остава личен избор и няма установена такава държавна програма.

Чрез това изследване болестта се открива в ранен стадий когато е възможно да се лекува. Именно затова пациентите, които имат фамилна обремененост или са пушили 30 години по един пакет цигари на ден е желателно да се подложат на изследването.  

Като основен рисков фактор за този вид заболяване доц. Стойнова посочи именно тютюнопушенето, който е причина за рак на белия дроб в 85% от случаите.

Ниско дозовият скрининг за сега е платено изследване, но може да бъде и напълно безплатно, ако пациентът е насочен от пулмолог и той издаде съответното направление.

Чуйте цялото интервю на доц. Стойнова тук, и научете повече за самото изследване от нашата статия.