От 1 юли функционира новосъздадено Отделение по съдова хирургия в Университетската болница Аджибадем Сити Клиник Младост. То ще разшири достъпа на пациенти от София и страната до съвременно и комплексно лечение на пълния обем планови и спешни съдови заболявания. Структурата се разширява и премества от настоящата си локация в Сърдечно-съдов център в Болница Младост, където разполага с най-съвременно оборудвани операционни зали, по-голяма леглова база и възможност за прием на увеличаващия се брой пациенти, търсещи помощ за своите съдови заболявания. Едновременно с това в Сърдечно-съдов център се запазва доболничната практика и консултация с водещите съдови хирурзи.

Целта ни е да продължим да развиваме отворената и ендоваскуларната дейност в отделението, но и да затвърдим позицията си на номер 1 център в страната за превенция на ампутации на крайници при сърдечно-съдови усложнения при диабетно болни. Това е едно от най-честите усложнения при пациентите с диабет и ние се гордеем, че в по-голямата част от случаите успяваме да избегнем ампутация и значително да подобрим качеството им на живот.“ - сподели  д-р Стефан Стефанов, началник на отделението по Съдова хирургия.

Първата извършена операция в Отделението по съдова хирургия в Болница Младост е при пациент със стеснение на сънната артерия. Интервенцията предотврати риска от получаване на мозъчен инсулт и даде старт на дейността на новата структура.

Новото отделение предлага оптимални възможности за хирургия на нарастващия брой пациенти в модерно обзаведени стаи и увеличен леглови потенциал в комфортна среда. На отделен етаж е разположен операционният блок с операционни зали, оборудвани с най-съвременна апаратура за хирургични, ендоваскуларни и хибридни интервенции. Екипът на д-р Стефанов събира на едно място профилирани хирурзи с доказан опит и авторитет, анестезиолози и сестри в отделението и операционния блок.

Един от най-важните акценти на отделението ще е дисталната хирургия на най-малките съдове на долен крайник и намаляване на броя на пациентите, насочени за ампутация от други лечебни заведения. Друга тясна специализация на екипа е лечението на съдовите усложнения при диабетно болни. Д-р Стефанов и неговият екип бележат рекордната статистика от над 400 поставени дистални байпаса на долни крайници, предимно при пациенти с диабет. Приоритет на съдовите хирурзи в новото отделение е и оперативното лечение на торако-абдоминалните аортни аневризми. Макар и нови за страната, операциите на торако-абдоминалните аневризми биха дали шанс за оцеляването на десетки пациенти с това заболяване. Прилагането на новите технологии е ключът за високото качество на лечение в отделението. Използването на 3D модели помага за прецизната оценка и индивидуален подход при всеки един пациент и не на последно място оборудването с последно поколение апарати за хибридна и конвенционална хирургия.                                                                                                                 

В отделението ще се лекуват още стесненията на сънните артерии, на артериите на вътрешните органи и тези на горните крайници. Ще се прилага цялата гама от оперативни и ендоваскуларни техники във всяка една част от човешкото тяло.