Нова триизмерната технология за изображения на гърдата наричана томосинтеза увеличава диагностична точност на рентгенолозите и намалява фалшиво положителните резултати.

3D мамографията с томосинтеза включва множество изображения с ниски дози и може да визуализира по-точно пълна реконструкция на структурата на гърдата, отколкото класическата двуизмерна мамография.

"Това е първият голям напредък в диагностиката на заболяванията на гърдата след внедряването на МРТ на млечна жлеза", заяви доц. Веселка Стойнова, началник на клиниката по Образна диагностика към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. Огромното предимство на триизмерната мамография с томосинтеза е  че с този апарат се намират решание на два големи проблема касаещи конвенционалната мамографска диагностиката – пропуснати туморни формации и фалшиво позитивни данни за рак"

Одобрен от FDA в Америка през 2011 г., този  3D образен метод осигурява изображения с много висока разделителна способност,  с кратко сканиране подобно на компютърна томография (КТ), и помага на лекарите да оценят трудни за оценка и тълкуване зони в по- плътна млечната жлеза, където има припокриване на тъкани при обикновенната мамография.

Допълнителна ценна информация дава и контрастното усилване, което позволява оценка и разграничаване на кръвоснабдяването на нормалната и  болестно променена тъкан на млечната жлеза.
Известно е, че редовното провеждане на мамография  намалява смъртността от ракови заболявания на гърдата при жени на възраст между 40 и 74. Въпреки това, около 30% от случаите на рак на гърдата не са открити при мамография , а 8 до 10 на сто от жените, които се подлагат на скрининг мамография, са извикани за допълнително изследване, когато не е налице рак (при фалшив положителен резултат).
Мамографията е златен стандарт за откриване на рак на гърдата в продължение на повече от 20 години, но новите технологии обещават  по-добра и прецизна визуализация и по-малко фалшиво положителни резултати.