Волейболистът Павел Калев, който оцеля при тежката катастрофа край Ловеч миналата година, днес говори пред NOVA News. Разказва история за спасение, в която ключова роля имат лекарите. Чуйте го.

 

Ноември, 2023г.

Павел е приет в критично състояние. Установява се посттравматична дисекация на аортата. Екипът на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ взима решение за съдовохирургично и последващо ендоваскуларно лечение. Налага се поставянето на ендоваскуларен стент-графт. Целта е да възстанови кръвотока по аортата.

Ендоваскуларното лечение, въпреки спешното състояние, изисква обстойно и правилно планиране на процедурата от мултидисциплинарен екип. Екипът решава да се направи предварително осигуряване на кръвоток към супрааорталните съдове с байпас или репозиция – така наречения дебранчинг.

С процедурата се заема екипът на доц. Стефанов от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

В продължение на 3 часа той успява да премести двата кръвоносни съда (вертебралната и субклавиална артерия), които се намират около 2мм над планираното място за поставянето на стент-графта.

Само два дни по-късно екипът на доц. Станков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център имплантират стент графта успешно.

Днес Павел е добре. Идва за следоперативен преглед. Разказва, че иска да стане лекар. Той също учи медцицина. Иска да спасява живот, за да може да върне "доброто".

Свързани отделения