Вече 10 години специализираното лечебно заведение, обитава три етажа в сградата на УМБАЛ Бургас АД. През февруари 2019-та година, договорът за наем на кардиохирургичната болница изтича и това е причината през януари, държавната болница да проведе два оспорвани търга за отдаване на имота си под наем. По време на търговете цената, за наем на месец (само за два от етажите с площ 935 кв.м.), достигна 204 хил. лв. Поради високия размер на месечния наем, сключването на нов договор, поставя непреодолими финансови условия пред лечебното заведение.

Ако кардиохирургичният център бъде закрит, град Бургас и целият югоизточен регион, ще останат без спешна кардиохирургична медицинска помощ. Болницата по кардиохирургия обслужва население от над 1 милион души, които получават планова и спешна кардиологична и кардиохирургична помощ. От създаването си през 2009 г. до днес в центъра са извършени над 2300 кардиохирургични операции, 1200 от които спешни. Спасени са над 2500 души с остър инфаркт на миокарда.

Аджибадем Сити Клиник СБАЛК Бургас обезпечава с договори за спешна кардиохирургична помощ  всички инвазивни лаборатории в града - МБАЛ Бургасмед, УМБАЛ Дева Мария, както и още две болници в региона - МБАЛ Хаджи Димитър Сливен и Кардиолайф Варна. Основно изискване за тяхната дейност по инвазивна кардиология е договор за спешна кардиохирургична помощ с лечебно заведение в близост. Друга такава болница в област Бургас и близкия регион не съществува. Най-близката алтернатива за друг кардиохирургичен център е на повече от 2 часа път с автомобил, което поставя в риск живота и здравето на гражданите в град Бургас.

 

Над 130 души висококвалифициран медицински персонал – водещи лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари и администрация ще изгубят работата си.

 „Условията на тази сделка са непосилни за нас, - заяви д-р Мариана Контева, управител на болницата, - Подобни разходи за наем са неизпълними за никое лечебно заведение в страната. Ние влязохме в една необитаема сграда в изключително окаян вид – без врати, със счупени прозорци. Инвестирали сме над 12 милиона лева за ремонти и апаратура. Това е единствената кардиохирургия в Бургас и в региона. Изградили сме високотехнологична болница с висококвалифициран екип. Ежедневно спасяваме човешки животи. Сега сме поставени пред невъзможни условия да останем заради непосилно висока цена за наем, която ако не платим, трябва да напуснем сградата. Апелирам гражданите на Бургас да ни подкрепят и да дадат своя глас заедно да запазим кардиохирургичната болница на Бургас. Надявам се институциите да проявяват разбиране и да намерим заедно решение на ситуацията в интерес на живота и здравето на гражданите на Бургас.“

От Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургична болница Бургас се надяват Министерство на здравеопазването, като мажоритарен акционер на УМБАЛ Бургас АД, да намери възможност кардиохирургичната болница да продължи да осъществява дейността си и да спасява човешки животи и след 01.03.2019 г.