1. Какво е Коронавирус?

Новият Коронавирус 2019-nCov, временно наричан 2019-nCoV, е идентифициран в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека. Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат евентуално да се предават от човек на човек. Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) е коронавирус, произхождащ от камили, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от котки - циветки. Повече информация за коронавирусите може да се намери в информационния документ на на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) (ECDC factsheet).

2. Вярно ли е, че онкоболните пациенти могат по-лесно да се разболеят от Коронавирус?

По принцип онкологичните пациенти, подложени на химиотерапия или лъчелечение имат в различна степен леко до умерено понижен имунитет. Това естествено хипотетично би могло да бъде предпоставка за по-голяма заболеваемост от COVID 19, така както тази група болни е по-уязвима за други вирусни инфекции. Разбира се това налага задълбочено проучване, за което към момента все още няма достатъчно обработени данни. Важно е също така съобщаваните данни да са абсолютно достоверни и медицински издържани.

Това, което се съобщава от страните с най-голям опит и най-вече Китай е почти същата степен на заболеваемост при онкологичните болни, както и останалата популация. Все пак се наблюдава, че вирусът е предимно с по-лоша прогноза при заразяване на пациенти с белодробни тумори, което е очаквано, тъй като той по принцип поразява с усложнения белите дробове.

3. Как пациентите с рак могат да се предпазят от Коронавирус?

Предпазването от инфекция с COVID 19 при онкологичните болни не се различава значително от останалата човешка популация. Основна мярка е спазването на стриктна дисциплина при максимално ограничаване на контактите с други хора извън лечебното заведение. Всяко посещаване на магазини или други пространства с повече хора в огромна степен увеличава риска от заразяване.

Поради особената структура на вируса (неговите липидни елементи по повърхността) правят измиването със сапун и топла вода отлична възможност за елиминирането от ръцете и лицето. Измиването на ръцете следва да е минимум 15-20 пъти на ден. Дрехите с които всеки се движи извън дома си, при прибиране следва да се съблекат още близо до входната врата и да последва стриктно измиване на ръцете и лицето със сапун, както и напръскването с дезинфекциращ разтвор на обувките, други части на облеклото и чантите, чиято материя го позволява и разбира се на самите ръце, дръжките на вратите в дома и други повърхности. Използването на обикновена хартиена маска има голяма полза за онкологичните пациенти и то най-вече, защото ги предпазва и от банални вирусни инфекции, които могат да са благоприятен терен за развитие на COVID 19 инфекция. При посещение в лечебно заведение всеки онкологичен пациент, абсолютно задължително следва да бъде непрекъснато с предпазна маска, като при липса на хартиени в аптечната мрежа, могат да се използват и текстилни маски, които вече масово се изработват, или да се направят от самият пациент. те разбира се трябва да бъдат редовно изпирани и щателно дезинфекцирани с разтвори на спиртна основа. 

4. Трябва ли пациентите с онкологично заболяване да прекратят лечението си по време на пандемията?

Абсолютно нелепо е онкологично болни да спират лечението си в епидемичната обстановка, поради най-простата логика, че е малко вероятно да се разболеят от COVID 19, но много вероятно - тогава ракът да победи. Разбира се при болни с крайно лабилно кръвотворене или съпътстващи възпалителни и други заболявания, може да се обмисли прекратяване на лечението, но само по преценка на лекуващия онколог.

5. Какво трябва да направи онкоболен пациент, ако има симптоми за Коронавирус?

При симптоми, които наподобяват COVID  19 инфекция всички онкологични пациенти незабавно трябва да уведомят своят личен лекар, а при доказване на болестта да телефонират в онкологичното лечебно заведение, където се лекуват. В никакъв случай при температура, болки в гърлото, хрема, сериозна отпадналост и други възпалителни прояви, болният не трябва да отива директно в онкологичното лечебно заведение. При невъзможност да се свърже с личния си лекар, да се обърне към Спешна помощ.

6. Какво трябва да правят онкоболните пациенти, които са част от клинично проучване за лечение на злокачествено заболяване?

Пациентите, които участват в клинични изпитвания следва да имат същото поведение като останалите, като уведомят и лекаря, който ги е включил в клиничното изпитване при наличие на инфекция. Ако нямат белези на инфекция - естествено следват изискванията на лечението и не правят самоволни промени процедурите и посещенията на даденото клинично изпитване.