Мовембър е съвременно мъжко движение, което популяризира грижата за мъжкото здраве и набира средства за борба с най-коварните болести сред мъжете - рак на простата и рак на тестисите. Името му се формира от съкращението за мустаци на английски „МО“ (mouctache) и името на месец ноември.

Движението се ражда спонтанно в Мелбърн, Австралия, през 2003 г., когато няколко приятели решават да възродят идеята за добре поддържания мустак. Тя бързо прераства в кауза за грижа за мъжкото здраве. Основното послание на Мовембър е да насърчи мъжете да правят по-често профилактични прегледи, които много често пропускат или неглижират. Ежегодно инициативата набира и средства, които дарява за лечение на онкоболни мъже по целия свят.

След възникването си идеята много бързо набира популярност по света. Днес тя има последователи в 21 държави и благотворителните кампании са набрали над 174 милиона долара.

В България Мовембър се отбелязва от около 7 години, признак за което са и все по- често срещаните мъже с добре оформени мустаци по улиците. Инициативата успява да привлече вниманието на мъжете към тяхното здраве, защото през последните години именно благодарение на нея и на кампаниите за безплатни профилактични прегледи са открити случаи на заболяване в съвсем начален стадий, когато лечението е сигурно.

Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център подкрепя инициативата и всяка година провежда информационни кампании с цел да увеличи осведомеността.

Тази година в поредица от новини на нашия сайт ще ви запознаем с основните методи за ранна диагностика, с някои от симптомите на рак на простата и рак на тестисите и със съвременните методи за лечение.