Основна причина за високата заболеваемост и смъртност от инфекциозни заболявания е отслабената ни имунна система, трябва да се погрижим за нея, казва д-р Емилия Дончева, специалист по клинично хранене и диетика в „Аджъбадем Сити клиник”.
В условия на изолация е важно да съхраним естествения си имунитет, съветва специалистът.


„Ние не можем да контролираме всичко, но можем да контролираме нивата си на стрес и начина, по който се храним. Защото храната е в много пряка връзка със степента на нашите защитни сили”, изтъкна д-р Дончева в предаването "Преди всички" по БНР.
Тя апелира в настоящата ситуация да се спрат диетите и очертава няколко групи важни храни, които трябва ежедневно да консумираме.


Това са пресни храни - минимум два пъти дневно до 250-300 грама пресни плодове и зеленчуци, 1-2 ябълки дневно. Добре е предварително да се накисват за 10-15 минути в студена вода и да се измиват добре, за да се отделят вредните вещества.
Възрастните хора като уязвима група в настоящата ситуация трябва да обърнат внимание върху живата храна и т. нар. супер храни – кълновете, които всеки от нас може да си приготви сам у дома, посочи диетологът. Жива храна са също така и ферментиралите храни – киселото мляко, киселото зеле, ябълков оцет. Кълновете, в сравнение със семената в покой, имат 5 пъти по-високо съдържание на всички витамини от група В, на витамин С, съдържат изобилие от микроелементи и фитохормони, богати са на естествени антибиотици и антиоксиданти, подчерта д-р Емилия Дончева.


Витамини може да се приемат допълнително, но трябва да са в умерена доза и да не прекаляваме с тях. Витамини от група Б например има в кълновете и семената, в месото, в суровите ядки, в елдата – от всички тези храни може да си набавим достатъчна доза. Витамин C може да се набави от плодове и зеленчуци, той действа и като антиоксидант. Не бива обаче да генерализираме нещата, защото всичко е индивидуално спрямо различните групи пациенти.


С имуностимулантите не бива да се прекалява, още повече че можем да приемаме естествени имуностимуланти от групата на пчелните продукти – пчелен мед, пчелно млечице, прополис и т.н.


„Добре е сутрин да започваме деня си с чаша топла вода, а в тази ситуация е добре и да увеличим консумацията на топли напитки“ – съветва още д-р Дончева.