Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център отбеляза  Международния ден на медицинската физика с отворени врати под мотото „Ела и разбери какво работи медицинският физик“. Тазгодишната тема на събитията по повода е „ Медицинската физика: оигуряваща цялостен подход към радиационната защита за жените пациентки и жените персонал в радиационната медицина“ .  Целта на организираната програма в Онкологичния център е пациентите да се запознаят с  професията медицински физик и с тяхната ценна роля в развитието на медицината.

„Медицинските физици прилагат физичните принципи, методи и техники за превенция в практиката и научните изследвания с конкретна цел – подобряване на здравето и качеството на живот на човека.“, обясни  доц. Симона Аврамова-Чолакова, дм  -  председател на Българското дружество по биомедицинска физика и инженерство (БДБФИ) и завеждащ лаборатория Медицинска физика в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център.

Програмата стартира с презентация, която запозна посетителите на събитието с отговорността, която поемат медицинските физици за осигуряване на качеството и безопасността при радиационните технологии. Сесия с въпроси и отговори открои значимостта на специалистите по медицинска физика за разработване на нови физични методи, технологии и апаратура за диагностика и лечение. Втората част на програмата привлече вниманието на посетителите с посещение в Клиниката по Образна диагностика.Там те имаха възможността да разгледат пълния набор модерни апарати - дигитален рентгенов апарат, 3D мамограф с допълнителни режими на работа като томосинтез и контрастно усилена спектрална мамография, 128 срезов компютърен томограф и  1.5 Тесла Магнитен резонанс,  които са важни за прецизната диагностика и лечение на пациентите, но без знанията и уменията на медицинските физици не могат да се прилагат акуратно.

Международният ден на медицинската физика се чества за пета поредна година на 7 ноември – рожденият ден на Мария Склодовска-Кюри, като  БДБФИ организира редица събития по повода. Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център участва с  Ден на отворени врати и предложи компетентното мнение на своите медицински физици. Лечебното заведение осигурява комплексно и високотехнологично лечение на ракови заболявания и е доказан лидер в предлаганите услуги. Екипът от водещи специалисти разполага с авангардни технологии, които благодарение на медицинските физици се използват сигурно и безопасно.