Бисер е на 28 години. Последните 7 години той съжителства с болест на Крон. Казваме съжителства с нея, защото той е твърдо убеден, че това не е болест и той не е болен. Приема диагнозата като изпитание, през което трябва да премине. И преминава - всеки ден. Разбира се, има "помощници", които са плътно до него и помагат тогава, когато е нужно. Един от тях е гастроентерологът д-р Чавушян и екипът на клиниката по Гастроентерология и хепатология на Аджибадем Сити Клиник Младост.

Всичко за Бисер започва в началото на 2016г., когато се появява болка в корема, чести поводи за дефекация и висока температура. Все симптоми, които всички от нас биха отдали на чревен вирус или временно неразположение. Симптоматиката, обаче, продължава около 2м. Близките около Бисер забелязват, че той видимо отслабва, губи 4кг за месец. Започва да губи апетит и да отказва да се храни. 

За човек, обичащ спорта, подобна физическа слабост се отразява негативно върху емоционалното му състояние. Не след дълго Бисер се среща с д-р Чавушян за консултация. "Още след първия преглед си казах, че това е моят лекар, имах й пълно доверие. Винаги обсъждаме стъпките за лечение заедно, което ми дава усещане за спокойствие", коментира той. 

Диагнозата Болест на Крон винаги звучи стряскаща. Когато болестите носят имена на хората, които са ги открили, това винаги означава, че са от "лошите". Никой не би кръстил просто настинка на себе си, нали? И въпреки това, Бисер отказва да се самосъжалява."Благодарен съм, че ми е изпратено това изпитание, защото ме направи по-силен. Научи ме на търпение. Това не е лечение за седмица или две, а напротив. Това е един дълъг и продължителен процес. До известна степен се отрази положително върху целия ми организъм, защото започнах да се храня по-здравословно".

Лечението на Бисер започва под наблюдението на д-р Чавушян. "Започнахме лечение с един противовъзпалителен медикамент, който се наложи да спра, заради повишени стойности на кретинина. След това продължихме с друг  - имуносупресор. Наложи се да спрем и него поради чести ангини. Имунитетът му отслабна и започнах да боледувам. Преминахме на трети вариант, а именно биологичната терапия. Не беше лесно, но не беше и страшно. Най-важното е да се назначи правилното лечение, тъй като всеки организъм е различен. Благодарен съм на д-р Чавушян, че откри моят път към ремисията на това заболяване. Отделно, тя е прекрасен професионалист и приятел. Винаги се интересува от това как се чувстваме - не само аз, но и моите близки", добавя той. 

"Много важна е екипността между лекар и пациент, когато говорим за Болест на Крон. Целта е да накараме болестта да "заспи" и пациентът да влезе в ремисия. Това е дълъг процес и изисква усилия и от двете страни. Щастлива съм, че с Бисер лечението е успешно", коментира д-р Ани Чавушян.

На 19-ти май се отбелязва Световният ден за борба с възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ). Над 10 милиона по света страдат от възпалителни чревни заболявания. Двете най-разпространени от тях – болестта на Крон и улцерозният колит засягат най-често млади хора в активна възраст – между 15 и 35 години. 

"Не го приемайте като болест, а като изпитание, през което трябва да преминете. Ежедневно животът ни залива с изпитания и това просто е едно от тях. Не е страшно да живееш с такава диагноза и аз определено не се чувствам болен. Напротив, чувствам се пълноценен човек, както моите приятели и колеги, които не са чували подобна диагноза. Психическото състояние е от голямо значение, така че приемайте всичко с усмивка и винаги си повтаряйте, че сте по-силни от Крон-а", казва Бисер за финал.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kъм клиниката по Гастроентерология и хепатология на Аджибадем Сити Клиник Младост е сформирана работна експертна група за съвременна диагностика, лечение и дългосрочно проследяване на пациенти с възпалителни заболявания - Крон и улцерозен колит. Повече информация може да научите на *5544 с опция Младост.