За шеста поредна година стартира кампанията „Вземи краката си в ръце активно“, която се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА). Инициативата си поставя за цел да спомогне за по-добра осведоменост на обществото за хроничната венозна болест (ХВБ, разширени вени), като поставя акцент върху превенцията, ранното диагностициране и навременното лечение на заболяването, което е сред най-често срещаните в днешно време. Като част от кампанията, БНДСЕХА организира безплатни профилактични прегледи, които ще се проведат в периода от 17 до 30 юни в 20 града в България.

Д-р Владо Галачев, съдов хирург в Аджбадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, също се включва в инициативата с безплатни прегледи на 26 и 28 юни. Повече информация за кампанията и как може да се запишете за безплатен преглед при д-р Галачев, прочетете тук.

--------------

Основните рискови фактори за развитието на хроничната венозна болест са наднорменото тегло, липсата на движение, небалансираният хранителен режим и фамилната обремененост. При появата на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест, крампи и оток пациентите трябва да потърсят своевременна консултация със специалист. Грижата за краката и за венозното здраве е особено важна през летните месеци, тъй като топлото време изостря симптомите, които обаче можем да облекчим чрез терапия с венотонични медикаменти. По-напредналите форми на ХВБ изискват целогодишно лечение.

Свързани отделения