2023 г. бележи съвсем нова глава за ESSO. Вдъхновени от новата визия – Cure Cancer Together – тази година се събраха всички заинтересовани страни, за да обсъдят иновативни решения, които засилват предимството на раковата хирургия и конкретни действия, които ще я направят възможна и достъпна за всички пациенти с рак.

За първи път в конгресът на ESSO се включиха и двама членове на Европейския парламент, които се присъединиха към екипите за дискусия на кръгла маса относно необходимостта от специализация по хирургична онкология в Европа. Бяха обсъдени много иновативни техники за деескалация и оптимизиране на хирургията на рака с цел подобряване качеството на живот на пациентите с рак, като същевременно се постигат най-добрите онкологични резултати в полза на пациентите с рак.

Научната програма обхвана 8 направления на заболяването: рак на гърдата, колоректален рак, хепатобилиарен рак, рак на горната част на стомашно-чревния тракт, злокачествени заболявания на перитонеалната повърхност, H&N/рак на щитовидната жлеза, меланом и сарком, както и няколко междуспециални сесии по теми като роботизирана хирургия, ранна Откриване (съвместна сесия с Европейското дружество по радиология), Изкуствен интелект, Клинични изследвания в хирургичната онкология (Dragon's Den). Конгресът включи и дискусии на кръгли маси на тема „Жените в хирургията“, сесия за млади наставници и съвместна сесия с Италианското дружество по хирургична онкология (SICO), фокусирана върху темата на конгреса.

Д-р Шопов, завеждащ отделението по Хирургия на гърда в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост беше част от събитието.