На днешната дата 12 май се отбелязва Световният ден на медицинските сестри. Празникът се чества официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

Денят се свързва с датата на раждане на Флорънс Найтингейл - основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. Тя е личността, която превръща сестринството в организирана професия със стандартизирани роли и отговорности. През 1854 г. Флоранс Найтингейл довежда 38 медицински сестри доброволци, които да се грижат за войниците по време на Кримската война. Преди това мъжете и жените медицински сестри са били необучени членове от семействата на войници, които се грижат за болните и ранените.

Медицинските сестри представляват повече от половината от всички здравни работници по света, но все пак има спешен недостиг на медицински сестри в световен мащаб. Все още са необходими 5,9 милиона медицински сестри, особено в страните с нисък и среден доход. Пандемията Covid-19 е още едно напомняне за жизненоважната роля на медицинските сестри.

Медицинските сестри и професионалистите по здравни грижи са невидимата сила в битката за по-добро здраве и добър стандарт на живот.

Честит празник, мили медицински сестри, в болница Младост! С признателност и благодарност ви поздравяваме за празника! Бъдете здрави и не спирайте да раздавате грижа и милосърдие.