Кампания за борба с ендокринните тумори стартира днес в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. Инициативата ще продължи  през целия месец. Повод за нея е Световния ден за борба с невроендокринните тумори, който се отбелязва на 10 ноември.  Организатор на кампанията е Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания в тясно сътрудничество с Центъра за немедицинска грижа към болницата. Целта й е да се повиши информираността за НЕТ и нарастващия брой диагностицирани пациенти със заболяването.

В България над 50% от пациентите с невроендокринен тумор (НЕТ) са неправилно диагностицирани и първоначално лекувани погрешно средно за период от пет до седем години. Световната статистика сочи, че НЕТ се срещат при  5,2 души на 100 хил. население, т.е. годишно в България с тази диагноза би трябвало да се лекуват около 350 души. „Половината от тях обаче са неправилно диагностицирани. Това води до откриване на болестта, когато тя вече е в прогресиращ стадий. Като следствие, при 92% от пациентите у нас качеството на живот се влошава драстично“, обясни Александър Миланов, мениджър “Немедицинска грижа” в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център.

Заболяването е специфично именно поради трудната диагностика, тъй като симптомите често наподобяват тези на по-безобидни заболявания - разстройство, недостиг на въздух, топли вълни. „Зад конския тропот невинаги се крие кон, а понякога може да е зебра“, казват организаторите на кампанията, за да илюстрират този проблем. Именно затова зебрата е символ на инициативата за популяризирането на симпотимите и диагностицирането на НЕТ.

„Богат опит, висока квалификация и отлично познаване на симптомите са необходими за правилна и навременна диагностика на НЕТ“, категорична е Евгения Александрова, пациентски консултант в Центъра за немедицинска грижа. В Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център работи мултидисциплинарен екип, който осигурява комплексна грижа за пациентите със специфичното заболяване. Освен лечение с последен клас апаратура, болницата оказва социална подкрепа на пациентите и техните близки в Центъра за немедицинска грижа.