• “Аджибадем” договори придобиването на 100% от “Токуда” болница и сливането с веригата лечебни заведения „Сити Клиник“.
  • След придобиването и сливането, „Аджибадем“създава най-голямата здравна структура в България - 4 лечебни заведения, с близо 750 болнични легла и 4 медицински центъра.
  • „Аджибадем“ ще гарантира най-високо качество в България, благодарение на доказаната репутация на световна марка в здравеопазването.

Гр. София, 21 април, 2016г.

„Аджибадем” (Acibadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.), заедно със своето дъщерно дружество в Македония - болницата “Аджибадем Систина” (Acibadem Sistina), обявиха, че днес са подписали споразумение за придобиването на болница „Токуда“ в България и нейното дъщерно дружество "Токуда Груп", както и за едновременното сливане с водещата верига лечебни заведения “Сити Клиник”.

Сделката е за купуването на 100% от групата „Токуда“, докато тази със „Сити Клиник“ е комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите. Останалата част от акционерите вливат своите дялове в новото дружество. След подписването на споразуменията, 76,5% от акционерния дял на новосъздената компания (“Special Purpose Vehicle”) е собственост на “Аджибадем”, а останалите 23,5% - на акционери от “Сити Клиник”.

„Сити Клиник“ е водеща верига от лечебни заведения, създадена през 2010 година, която предоставя здравни услуги на територията на София, Варна и Бургас. Групата се състои от 3 болници и 3 медицински центъра, като в нея е единствената болница в България, акредитирана от Joint Commission International (JCI). След откриването на новия онкологичен център „Сити Клиник“ се превръща в лидер в лечението на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Сърдечно-съдовият център на „Сити Клиник“ е университетска болница към два от най-големите медицински университета в България, обединявайки високото качество на медицинските услуги с развойна и академична дейност.

„Токуда Груп“ е най-голямата частна здравна структура в България, която включва 550 болнични легла, медицински център, център за клинични проучвания, аптека и хоспис, разположени на едно място в София. Лечебното заведение отваря врати през 2006 година като първата частна болница, сто процентова собственост на японски инвеститор. Общата площ на болничната база е 52 000 кв. м., като в нея се предоставя комплексно лечение в почти всички медицински специалности. Болницата разполага с 30 отделения и 22 операционни зали.

Сключването на двете сделки ще доведе до създаването на най-големия частен доставчик на здравни услуги в България и ще го превърнe във водеща здравна институция в Централна и Източна Европа. Така „Аджибадем“ се утвърждава като глобална марка, която се допълва от пазарните позиции, високото качество на обслужване и репутацията на „Токуда“ и „Сити Клиник“.

След сливането, здравната група ще продължи функционирането си под името  „Аджибадем Сити Клиник.

Г-н Мехмет Али Айдънлар, председател на УС и изпълнителен директор на „Аджибадем“, споделя:

„Сделката е в съответствие със стратегията на „Аджибадем“, която се фокусира върху развиващите се ключови пазари в Централна и Източна Европа и балканския регион. Осъзнавайки нуждата от качествено и високотехнологично здравно обслужване, за „Аджибадем“ сделката е наистина значима. Световно познатата марка „Аджибадем“ има добре развити клинични процеси, прецизно управление и оперативен подход. Забележително е, че с обединението на четирите болници, България ще се превърне във водеща страна в региона, в която се предлага най-висок клас здравна грижа.“

Г-н Артър Стърн, представител на Тokushukai Medical Group, заявява:

 "Д-р Токуда е изключително горд от факта, че болница „Токуда“ има сериозен принос в развитието на българското здравеопазване, още с откриването си преди 10 години. Успехът на „Аджиъбадем“ и утвърдената репутация на групата ще гарантират на лечебното заведение водеща роля в осигуряването на най-високите международни стандарти в грижата за пациентите.“

Г-н Илиан Григоров, изпълнителен директор на Сити Клиник, коментира:

"Тази сделка е високо признание за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и здравните специалисти от „Сити Клиник“, които работят отдадено в интерес на пациентите. Ние заедно ще продължаваме да гарантираме висок стандарт и качество на здравните услуги в синергия с „Аджибадем".

След сделката легловата база на „Аджибадем“ в световен мащаб ще се увеличи и ще достигне близо 3500 легла, разпределени в 22 болници, в 3 държави. Очаква се сделката да се финализира до три месеца след необходимите одобрения и изпълнението на договорените условия. Финансовият и данъчен консултант на „Аджибадем“ по сделката е компанията Deloitte, а юридическото обслужване се предоставя от адвокатската кантора Esin and Partners, член на Baker & McKenzie International, със седалище в Швейцария, както и българската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (DGKV). Ernst & Young е финансов и данъчен консултант на „Токуда груп“ и неговите акционери. Юрисконсулт на „Токуда Груп“ за сделката по придобиване са адвокатските кантори „Брайков“ и Squire Patton Boggs (UK) LLP. Dentons и DGKV действат като юридически съветници на „Сити Клиник Груп“ и неговите акционери.

За повече информация:

Еврен Генче           evren.gence@acibadem.com.tr                   

Церен Тарханлъ     ceren.tarhanli@acibadem.com.tr

Иво Андреев          ivo.andreev@cityclinic.bg

За веригата болници „Аджибадем“:

AcibademSağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. е водеща частна здравна структура за диагностика и лечение в Турция, създадена през 1991 г. „Аджибадем“ има 18 многопрофилни болници (една, от които се намира в Македония, и друга административно управлявана в Ирак), 13 медицински центъра и компании с допълващи медицински дейности. За групата „Аджибадем“ работят повече от 18 000 служители и 3100 лекари.

От създаването си „Аджибадем“ отбелязва постоянен ръст, който я прави най-популярната и значима марка в здравеопазването не само в Турция, но и на международно ниво. През 2012 г. „Аджибадем“ стана част от глобалната здравна верига - IHH Healthcare Berhad (“IHH”). IHH ръководи интегрирани здравни дейности и свързаните с тях услуги и е с водещи пазарни позиции в Сингапур, Малайзия и Турция. IHH оперира и инвестира в Китайската народна република (без Хонконг, Макао и Тайван), Индия, Виетнам, Македония (чрез „Аджибадем“), Бруней и Обединените арабски емирства. IHH Healthcare Berhad предлага акции на борсата Malaysia Securities Berhad ("Bursa Securities") и Singapore Exchange Securities Trading Limited ("SGX-ST"). IHH Healthcare Berhad е второто по големина в света публично здравно дружество по пазарна капитализация.