Образна диагностика

Мамограф

Мамографията е признатият в света метод за ранно откриване на рака на млечната жлеза. Това е образен метод, при който с ниска доза рентгенови лъчи се визуализират тъканите на млечните жлези. Целта на това изследване е откриване на рака в ранен стадии, което многократно увеличава възможностите за успешно лечение, водещо до пълно излекуване. Профилактична мамография се прави при жени, които нямат оплаквания и видими промени в гърдите. За жените със стандартен риск и над 40 години е задължително да се прави мамографско изследване  веднъж на две години.  

Всички жени с повишен риск за възникване на рак на гърдата трябва да се подлагат задължително на скринингова мамография всяка година. Това са жените с фамилна обремененост и тези вече лекувани от рак на гърда. Тя е напълно безплатна след представяне на направление от личен лекар.

Контраст-усилена мамография

В Acibadem City Clinic Младост прилагаме и контраст-усилена мамография като един от най-детайлните и сигурни методи за диагностика на рака на гърдата. При този метод във вената на ръката се инжектира контрастно вещество, което „оцветява“ тумора и го прави видим. Той се използва и като алтернатива, ако е невъзможно да се проведе магнитен резонанс на гърдите.