Образна диагностика

Магнитно-резонансна томография

Магнитно резонансна томография (МРТ).

Използва се силен магнит и радиовълни за получаване на ясен и точен образ на различните тъкани, структури  и органи в човешкото тяло. Методът е много полезен при оценката на състояния като:

  • Определени тумори
  • Сърцето и съдовите заболявания
  • Мозъчни инсулти
  • Болести на ставно-мускулния апарат

МРТ  позволява изобразяване и оценка на някои структури на тялото, които не могат да се оценят с другите образни методи.

Кои са най-честите приложения на МРТ ?

Изследване на мускуло-скелетнатат система.

Често се използва за изследване на коляно, глезен, рамо,лакът и  китка. Методът оценява детайлно меките тъкани като сухожилията и връзките  в ставите, като се откриват дори и съвсем дискретни  увреди. МРТ диагностицира  и болестите на гръбначния стълб като дискови хернии, спинална стеноза, тумори на гръбначния стълб и др.

Изследване на тумори

Органите на гръдната клетка и корема, като черен дроб, панкреас, надбъбреци, бъбреци и т.н. могат да бъдат изследвани детайлно. МРТ се използва при определени обстоятелства и за диагностика на органите на мъжките и женски репродуктивни органи, както и на правото черво.

Как да се подготвя за изследването?

Непосредствено преди изследването ще  бъдете помолен/а  да свалите всички обеци, бижута, очила, слухов апарат, протези. По време на изследването всички метални предмети могат да попречат за получаване на качествени образи и  да бъдат потенциална опасност за сигурността Ви!

Уведомете лаборанта ако имате:

  • Ставни протези
  • Кардиостимулатор/ пейсмейкър, дефибрилатор
  • Всякакви метални пирони, съшиватели, винтове или пластини  в тялото си
  • Ако сте работили с метали или имате в тялото си сачми
  • За жените: ако сте бременна
  • Ако  имате клаустрофобия

Какво да очаквам по време на изследването

В зависимост от това колко изображения са необходими, изследването може да продължи до 30-45 мин. Лаборантът ще Ви информира за времето, което остава, когато Ви изследват.

Ще легнете на масата в удобно положение

Дори след като лаборантът напусне стаята ще имате възможност да разговаряте с него чрез интерком.

Трябва да сте неподвижен по време на изследването.

В зависимост от вида на изследването е възможно да се наложи поставяне на контрастно вещество венозно, за да се подобри видимостта на отделни структури и тъкани.

Какво ще се случи по време на изследването?

МРТ е безболезнено изследване

Ще чувате ритмичен шум „тропане“ по време на изследването, което периодично се променя по вид. Ще получите слушалки, които ще намалят шума и ако желаете, можете да слушате музика по време на прегледа.