Образна диагностика

Компютърна томография

Компютърна томография (КТ или скенер)

Компютърното томографско сканиране е безболезнено изследване, осигуряващо на лекаря поглед към органи и структури, които не могат да се визуализират чрез традиционните рентгенови методи на изследване. Скенерът получава данни от изображения, получени от различни ъгли около тялото и след компютърна обработка на информацията показва напречното сечение на телесните тъкани и органи. Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център е една от малкото, ако не и единствената частна практика за образна диагностика, която предлага високо качество на КТ изображенията (висока разделителна способност) при ниски нива лъчево натоварване за всички пациенти, благодарение на иновативната система „iDoze 4”. Използвайки най-новите технологични постижения облъчването на пациентите се намалява със средно 50%. Прецизното сканиране (при изпълнение на препоръчаните протоколи за изследване на различните органи и системи), както и съпоставянето на тези изображения с клиничната информация, гарантира точна диагноза.

Какво представлява? 

Това е  метод, при който използвайки специален рентгенов апарат  се  добива информация от различни ъгли  около тялото на пациента . Мощни компютри преработват  получената информация,  създавайки образи на „ напречни срезове” на определена област от човешкото тяло.

Какво да очаквам?

По време на изследването Вие ще лежите на маса, която ще се движи през отвора на апарата , който е с  вид на  геврек.  Лаборантът, който провежда изследването ще Ви наблюдава през един прозорец и ще Ви чува, както и вие него.   Изследването е напълно безболезнено, но някои изследвания изискват инжектиране на контрастно вещество.  За тази цел лаборантът ще  постави абокат, най-често във вена на ръката Ви. Ако изследването е на корем и малък таз може да се наложи да изпиете определено количество вода или воден разтвор на препарат, който позволява по-добра оценка на отдените органи.  Важно условие за постигане на информативно изследване е да запазите спокойствие и да не мърдате по време на изследването. При изследване на белите дробове и корема ще чувате команда да не дишате, която също е изключително важно да спазвате.

Как да се приготвя?

За  някои изледвания  ще бъдете посъветвани да не се храните за определено време преди изследването. Предписаните Ви лекарства можете да вземете, освен при  изрична забрана.  Пациентите с диабет на инсулиново лечение е уместно да отложат инжектирането на лекарството след провеждане на КТ , когато са се нахранили.

При някои изследвания като виртуална колоноскопия, КТ коронарограия и други  се налага да облечете  еднократна болнична престилка, след като сте свалили дрехите си. Понякога се налага да свалите обеци, бижута очила или зъбни протези.

Жените винаги  трябва да предупреждават медицинския персонал, ако има вероятност да са бременни.

Инжектиране на контрастно вещество

Контрастът е органично свързан йоден препарат, който  се използва за да направи видими някои болестни промени. Той се прилага интравенозно през малък абокат, който лаборантът ще постави на ръката Ви.  Макар и много рядко има известна вероятност за алергична реакция.  Задължително съобщете на рентгенолога , ако сте проявявали алергична реакция при предишно прилагане на контраст, както и ако сте чувствителни към други лекарства.

Ако вземате  Глюкофаж  или друг противодиабетен препарат съдържащ  метформин, трябва да спрете приема му 48 часа след изследването.

Ако имате бъбречно заболяване , което е довело до повишаване стойността на кеатинина в кръвта, както и заболяване на щитовидната жлеза , причиняващо повишено производство на хормони,  задължително съобщете на рентгенолога или лаборанта.

Резултати

След  като приключване на изследването то ще бъде анализирано от специалист по образна диагностика , експерт  в  компютърната томография  на дадената област. Окончателният резултат ще получите на следващия ден.  Ако възникнат въпроси ние сме на ваше разположение да ги обсъдим.


 

Галерия