Образна диагностика

3D мамография с томосинтез

Дигитален триизмерен мамограф с томосинтез

Най-новото откритие при образната диагностика на гърдите е цифровата (дигиталната) триизмерна мамография, известна също под името „дигитален томосинтез на гърдите (DBT)". Мамолозите в онкологичния център вече предлагат и триизмерни мамографски изображения – снимка на всяка гърда от няколко различни ъгъла, направена от рентгенов апарат, който се движи в 30-градусова арка. Резултатът е подробно изображение, с чиято помощ точно се идентифицира местоположението на всеки тумор или микрокалцификация (малки отлагания калций, които често се срещат и обикновено са доброкачествени.

Клиниката разполага с авангарден апарат, разполагащ с възможност за томосинтеза и контраст усилена мамография.

Ракът на гърдата е втората най-честа причина за смърт от раково заболяване при жените, след този на белите дробове. Средно една на всеки осем жени се разболява.  Много проучвания са доказали, че ранното откриване на болестта е важно за успешното лечение.

Дигиталната мамография използва  компютри и специален цифров детектор за получаване на образи, които се анализират на специални екрани с висока разделителна способност и се съхраняват като компютърни файлове.

Ролята на мамографията е да открива рака на млечната жлеза в ранен стадии, година или две преди да може да нарастне  дотолкова, че да бъде опипан като „бучка”. В тази фаза туморът се повлиява по-добре от лечението и се нуждае от по-малка по обем операция.  

Днес мамографията безспорно е най-ефикасният метод  за профилактично изследване за рака на гърдата.

Какво да очаквам?

Обикновено се правят по две проекции на всяка гърда, която се притиска между две плоскости.

При импланти е необходимо провеждане на изследване и в трета проекция.

Цялата процедура трае  няколко минути , провежда се от опитен лаборант, подръководството на квалифициран рентгенолог, който ще анализира образите. Писмен резултат ще получите на следващия ден. В определени ситуации лекарят може да поиска допълнително изследване с ултразвук или МРТ.

Подготовка

В деня на изследването преди изследването не  ползвайте дезодорант или пудра съдържаща талк.

Запазете час за мамография с нашите специалисти на телефон 02/413 70 70.