Образна диагностика

3D мамография с томосинтез - рак на гърда

Ракът на гърдата е втората най-честа причина за смърт от раково заболяване при жените, след този на белите дробове. Средно една на всеки осем жени се разболява.  Много проучвания са доказали, че ранното откриване на болестта е важно за успешното лечение.

3D мамография (томосинтеза) напълно може да замени стандартната дигитална мамография, като я превъзхожда с много по-детайлен образ. Особено подходяща при жени с висока плътност на гърдите. 

"Това е първият голям напредък в диагностиката на заболяванията на гърдата след внедряването на МРТ на млечна жлеза", заяви доц. Веселка Стойнова, началник на клиниката по Образна диагностика към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. "Огромното предимство на триизмерната мамография с томосинтеза е че с този апарат се намират решание на два големи проблема касаещи конвенционалната мамографска диагностиката – пропуснати туморни формации и фалшиво позитивни данни за рак", допълни тя.

Одобрен от FDA в Америка през 2011 г., този  3D образен метод осигурява изображения с много висока разделителна способност,  с кратко сканиране подобно на компютърна томография (КТ), и помага на лекарите да оценят трудни за оценка и тълкуване зони в по- плътна млечната жлеза, където има припокриване на тъкани при обикновенната мамография.

Основни предимства на 3D мамография са:

  • При този метод се правят тънки срезове в различни равнини на гърдите, което дава възможност да се открият карциноми с големина няколко милиметра, които при стандартната мамография е възможно да не бъдат видими.
  • Ключово предимство е, че помага при плътни млечни жлези, при които има припокриване на тъкани при обикновенната мамография.
  • Рентгеновата доза е колкото при обикновената мамография.

Контраст-усилена мамография

В Acibadem City Clinic Младост прилагаме и контраст-усилена мамография като един от най-детайлните и сигурни методи за диагностика на рака на гърдата. При този метод във вената на ръката се инжектира контрастно вещество, което „оцветява“ тумора и го прави видим. Той се използва и като алтернатива, ако е невъзможно да се проведе магнитен резонанс на гърдите.

Контрастните изследвания на гърдите НЕ бива да се провеждат в интервала 5 дни преди и по време на ментруалния цикъл. Най-добре да е 5-14 ден, броено от ден 1 за началото на менструацията.

Днес мамографията безспорно е най-ефикасният метод  за профилактично изследване за рака на гърдата, но новите технологии обещават  по-добра и прецизна визуализация и по-малко фалшиво положителни резултати.

Какво да очаквате?

Цялата процедура трае  няколко минути, провежда се от опитен лаборант, под ръководството на квалифициран рентгенолог, който ще анализира образите. Писмен резултат ще получите на следващия ден. В определени ситуации лекарят може да поиска допълнително изследване с ултразвук или МРТ.

Подготовка

В деня на изследването преди изследването не  ползвайте дезодорант или пудра съдържаща талк.

Запазете час за мамография с нашите специалисти на телефон *5544 с опция Младост.

ОФИЦИАЛНИ ПРАВИЛА НА ИГРАТА Giveaway_ Не затваряй очите си за тях

Галерия