- Д-р Дончева, защо е важно да се прави имуно­профилактика?
- Поддържането на имунната система в добра кондиция е важно не само за устойчивостта на организма към вирусни инфекции, които през студените месеци на годината зачестяват, но и за защитата от всякакви заболявания. Особено податливи на инфекции в този сезон са децата, възрастните хора с хронични заболявания и най-вече пациентите с онкологични болести. Те трябва да са много внимателни към начина си на хранене, за да имат добра имунна защита и да не допускат влошаване на състоянието им. В ежедневната си практика често консултирам пациенти с отслабена имунната защита, така наречената неутропения (намален е броят на неутрофилните левкоцити в кръвта), заради което се налага да им се отлага провеждането на химио- или лъчетерапия.

- Какви съвети давате на пациентите с онкологични заболявания за укрепване на имунната система?
- Да се хранят, независимо от това до каква степен са нарушени вкусовите усещания. За тези пациенти храненето е жизненоважно. Храненето има решаващо значение и за качеството на живот. Диетотерапията е един от основните компоненти от комплексното лечение на пациентите с онкологични заболявания заедно с хирургичното лечение, с лъчетерапията и с химиотерапията. Онкопациентите трябва да се хранят често и дробно. Това означава прием на малки количества храна през малки времеви интервали. Целта на диетотерапията е да не се допусне загуба на телесно тегло и отслабване на защитните сили на организма! Консултацията със специалист по хранене има своя смисъл и значение. Първо, тези пациенти трябва да правят много внимателен подбор на продуктите, които консумират, за да повишат имунитета си и да не допускат по-нататъшен срив. Но за всеки пациент трябва да се прецени индивидуално кои са подходящите храни. Трябва да се вземе под внимание състоянието, основното заболяване, наличието или липсата на придружаващи заболявания, на алергии към храни и медикаменти 
Затова общи препоръки за тази група пациенти трудно може да се дадат. Много от пациентите ми идват с голяма листа и не малък брой хранителни добавки, които сами са решили, че може да им помогнат. Но не всичко е подходящо за всеки.

- Какво все пак принципно важи за по-голяма част от болните?
- Да приемат храни с висока енергийна стойност, но след лекарска консултация. Да не правят самоволни корекции в хранителния си режим, защото правилното хранене за всеки се различава от общовалидните принципи и препоръки за здравословно хранене.

- Трябва ли да се направи лабораторно изследване за дефицитите, преди да се предпише модел на хранене?
- Това е задължително условие. Колегите онколози правят ежемесечно огромен пакет от изследвания на пациентите, за да контролират състоянието им. Кръвните изследвания на определени показатели са основата, върху която ние, специалистите по лечебно хранене, правим препоръките за най-подходящия начин на хранене за всеки отделен пациент.

- Има ли храни, които трябва да се избягват?
- Абсолютно задължително е да изключат бялата захар и всички изделия, в които тя се съдържа. Много мазните храни също трябва да се избягват. Всички видове пакетирани и консервирани храни, газираните и алкохолните напитки. Това са най-основните групи храни, които трябва напълно да бъдат изключени от хранителния им режим.

- Месо трябва ли да се консумира?
- Зависи от общото състояние на пациента, дали е непосредствено в ранния следоперативен период, дали му предстои курс на лъчетерапия или химиотерапия, или в момента провежда такъв, дали има прогресираща загуба на телесно тегло 
Независимо от това, че месото и млечните храни водят до подкиселяване на организма, при определени фази от лечението могат да се приемат. Протеините са необходими, за да се поддържа вътрешната хомеостаза на организма, в това число и за добрия имунитет.

- Какви храни могат да повишат имунитета при сравнително здрави хора?
- За един относително здрав организъм е нужен балансиран внос на основните хранителни вещества - протеини, мазнини и въглехидрати, внос на всички необходими витамини и минерални соли. В днешно време има възможност целогодишно да се консумират пресни плодове и зеленчуци и те трябва да присъстват ежедневно в менюто ни. Полезни са фрешовете - прясно изцедени сокове от зеленчуци и плодове. Специално за пациентите с онкологични заболявания препоръчвам прясно изцеден сок от равни части ябълки, моркови и червено цвекло.Този сок може да пият и всички други, стига да нямат противопоказания от страна на храносмилателната система. Фрешове или пресни зеленчуци и плодове в суров вид може да се консумират като подкрепителна закуска между основните хранения - към 10 ч. и в следобедните часове, но да е час и половина след закуската или обяда. Вечер не е препоръчително да се консумират плодове и да се пият фрешове. По-добрият вариант вечер е топла напитка - чай или билкова отвара с мед, топло мляко с какао или с мед. Тези напитки биха допринесли за релаксиране на нервната система, за по-добър сън.

Добре е да се приемат също сурови семена и ядки, които са носители на така ценните и необходимите за имунната система витамини и минерални вещества.
През зимните месеци бихме могли да включим за допълнителна подкрепа на имунната система някои от така наречените суперхрани като пчелното млечице, пчелният прашец, истинският натурален пчелен мед. Пчелното млечице е подходящо както за здрави хора, така и за хронично болни, включително и за пациенти с онкологични заболявания. Приемът на пчелно млечице на гладно е отличен начин да бъде повишен имунитетът. 

Подходящи са още всички богати на витамини ярко оцветени плодове и зеленчуци, както и листните зеленчуци. Шипковата отвара с мед е прекрасна напитка за зимните месеци. Зеленият чай също е в подкрепа на имунитета.И не на последно място значение за добрия имунитет има моделът на хранене. Най-здравословен е режимът на петкратното хранене през деня - закуска, обяд и вечеря плюс две подкрепителни закуски. Този правилен ритъм на хранене поддържа добро ниво на кръвната захар и съответно на цялостното състояние на организма.

- Какво не би трябвало да яде и пие човек, за да не отслаби имунната си система?
- Доказано е, че прекаляването с въглехидратни храни и специално с бялата кристална рафинирана захар и с храните, в които се съдържа, прекомерната консумация на мазни храни, алкохол, газирани и енергийни напитки е във вреда на имунитета. Същото се отнася и за всички преработени, пакетирани храни - чипсове, кроасани и други подобни, които са с много калории, но с нулева хранителна стойност. Това са най-рисковите за имунитета храни.

 

Източник: Zdrave.to, Мара Калчева