Д-р Веселин Милков е завършил Медицинския университет София през 1976 г., след което работи като ординатор в Транспортна болница – София. През 1981 г. започва работа като асистент към Катедра по нефрология в Медицинска академия-София. Последователно взима специалност по вътрешни болести и нефрология. През 1991 г. заминава за ЮАР, където работи като нефролог, завеждащ център по хемодиализа в болница Барагуанат – Йоханесбург. Работи и в други университетски болници. През 2005 г. открива собствен кабинет като семеен лекар и нефролог и доктор по китайска медицина и иглотерапия. През 2008 г. за кратко се завръща в България, след което заминава за Република Ирландия, където практикува 2 години като семеен лекар. От 2011 г. работи към международна медицинска компания в Азия. През 2015 г. се завръща в България и работи като специалист нефролог и семеен лекар в различни медицински центрове. В момента е нефролог в Аджибадем Сити Клиник Младост в гр. София.

 

Профилактичните прегледи имат задачата да откриват заболявания, преди да се появят симптоми или оплаквания. И макар че всички знаем колко е важно ранното откриване на хроничните заболявания - защото всяка болест е лечима, когато се открие в началото, преди да са се появили драматични симптоми, за съжаление у нас тези прегледи се ползват повече от хора с вече проявени симптоми. Именно по тази причина Аджибадем Сити Клиник Младост откри Център за профилактика и превенция на здравето, в който ще се провеждат персонализирани профилактични програми за цялото семейство. Профилактичните програми се организират в удобно за пациентите време и покриват основните прегледи и изследвания съобразени с възрастта и здравословния им статус. В комфортна обстановка, отделна ВИП чакалня и придружени от асистент, всички прегледи и изследвания се провеждат в рамките на един ден и спестяват време на пациентите. За нуждата от профилактика и кои са най-значимите болести в различните възрасти, разговаряме с д-р Веселин Милков, нефролог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, главен лекар и координатор на профилактичната програма в болницата.

 

-Д-р Милков, какво включва програмата за профилактични прегледи на Аджибадем Сити Клиник Младост?

- Идеята на програмата е да се обхванат максимален брой специализирани прегледи, като те са разделени на два пакета – единият е за хора на възраст до 40 години мъже и жени, другият обхваща хората над 41 години - мъже и жени. Причината да ги разделим е, че до 40 години хората имат едни по-чести заболявания, а над 41 години други. При мъжете например след 40 години се появяват простатни проблеми, при жените заболяванията са свързани с менопаузата и т. н. Това са състояния, които налагат и по-задълбочено обследване. Идеята е, че когато един пациент под 40 години реши да дойде при нас и да провери здравето си той е подложен първо на анализ на кръв и урина по определени показатели. След което минава през няколко кабинета – вътрешни болести, нефрология, кардиология, очни болести, УНГ и други. Още в началото пациентът попълва анкета с Задават му се въпроси, свързани с неговото състояние, какви са навиците му на живот, има ли критични заболявания, лекувал ли се е някъде, с какво се е лекувал, как се е лекувал, има ли близки в семейството със заболявания и т.н.. След което в зависимост от състоянието му се определят и следващите стъпки на прегледите. Например може да е необходимо да се изследва състоянието на съдовете посредством диагностициране на мозъчни артерии и вени, на вените и артериите на долните и горните крайници, бъбречни и коремни артерии и вени и т.н. Пациентът се проследява за аномалии като атеросклероза или наличието на аневризма. Една аневризма например може да бъде без никакви клинични оплаквания и пациентът може да направи т. нар. спукване и да загине за няколко минути, без да има възможност да му се окаже помощ. Именно с профилактичен преглед можем да установим ранния стадии на подобно заболяването и да предотвратим усложненията. По преценка пациентите ни се преглеждат и от ендокринолог. Обръща се внимание на щитовидна жлеза, на нивото на захарта, дали пациентът има нужда от някаква диета или пък, ако има заившена кръвна захар да се потърси причината за това и да му се предпишат медикаменти. За мъжете над 40 години е задължителен щателният преглед в урологичен кабинет, където се оглежда състояние на простатна жлеза. Жените на тази възраст пък минават през обстоен преглед при гинеколог. В пакета може да бъдат добавен и преглед от дерматолог, с цел да се провери дали има някакви съмнения по кожата, които могат да прераснат в злокачествени образования. Невролог прави много щателен преглед, за да види има ли някакви неврологични оплаквания. Идеята е в рамките на 3-4 часа един пациент да бъде огледан от главата до петите много подробно. В края на програмата си всеки пациент получава анализ на всички прегледи и изследвания, през които е преминал с насоки за поддържане на добро здраве. Ако бъдат открити отклонения в здравословното състояние, пациентът получава насоки за следващите стъпки, които е необходимо да предприеме.

 

- Всеки български гражданин в зависимост от възрастта и състоянието си има право на безплатни профилактични прегледи. Ако човек дойде при вас с направление от личния лекар, това ще бъде ли включено в пакета ви – в смисъл изследване или преглед в кабинет без да се заплаща?

- Не, нашите профилактични пакети са изцяло платени. Тези прегледи не се правят по линия на Здравната каса, тъй като те са много по-детайлни и включват твърде много изследвания и консултации от специалисти извън рамките на определените от НЗОК такива. Факт е, че в България всеки здравно осигурен пациент има право на профилактични прегледи, за съжаление обаче в страната ни все още липсват конкретно разработени профилактични програми, които да покриват целия набор от прегледи, които един човек на 40 години например трябва да си направи. Освен това, ако трябва да разчита на здравната каса и да направи всички профилактични прегледи включени в нашата програма например, един пациент може да изгуби 3 до 6 месеца, за да организира всичко.

Ценното в нашите програми са не само обстойните прегледи и изследвания, но и спестяванет на време за пациентите, което е от изключително значение. Комфортната среда, модерната апаратура и нашите специалисти правят програмата ни уникална за България.

 

- Казахте, че пакетите ви за изследване са до 40 години и над 41 години, а има ли пакет над 60 години, когато вече се появяват нови болести?

- Не, всяка възраст над 41 години се вписва в този пакет. Разбира се, хората над 60 години ще посетят кабинети и ще направят прегледи и изследвания, каквито тяхното здравословно състояние налага. Както споменах нашите пакети са персонализирани и те могат да бъдат обогатявани и променяни спрямо профила на пациента, който се възползва от тях. 

 

- И все пак бихте ли обяснили кои са по-честите профили и индивидуални състояния, които трябва да се следят при младите хора?

- При младите хора мисля, че най-важното в момента са сърдечно-съдовите заболявания. При все повече и повече млади хора се установява повишено кръвно налягане, че дори и на възраст под 30 години. Може би това е причинено от стрес на работното място, може би причината се крие в начина на живот - всекидневната употреба на алкохол, тютюнопушенето, обездвижването, напълняването. Всички тези фактори дават отражение на здравето и водят до сериозни заболявания. Вече наблюдаваме хора на 30 години с инфаркт на миокарда, който налага да се поставят стендове. Или пък да се прави коронография, с която се установява нарушение на кръвоснабдяването на сърцето. Това са едни от най-честите заболявания, които се срещат днес в млада възраст. След това с напредването на възрастта, примерно 35-40 години започват ендокринните проблеми, нарушение в глюкозния толеранс, повишаване на кръвната захар, нарушение на липидната обмяна на мазнините и хората започват вече да вдигат холестерола, което е знак за по-нататъшни усложнения и сърдечно-съдови заболявания. Около 50-те години започват по-често да се появяват и злокачествените заболявания. Разбира се, злокачествени заболявания могат да се видят и при млади хора. При тях също може да се открие някакво начало на злокачествен процес. Например туморът на тестиса най-често се среща е при млади мъже – 25-30 години. Това не е заболяване, характерно за 70-годишните. И обратно мъжете на 70 години са по-склонни да имат примерно рак на простатната жлеза.

 

- Българинът не се грижи много за здравето си и не обича да ходи на лекари, пък да не говорим за профилактика. Как да убедим хората да го правят и на какъв период от време трябва да се правят профилактични прегледи?

- Профилактиката зависи от възрастта на пациента, неговите оплаквания и фамилна обремененост. Ако някой пациент ми каже: „Ами аз съм на 40 години и съм много добре, нямам никакви оплаквания“, обичам да му давам един пример. Вие си купувате чисто нова кола и от магазина ви дават гаранция примерно за 100 000 км пробег или 4-5 години. Независимо от това обаче тази кола, за да се поддържа нейната гаранция, трябва да минава през периодични прегледи. Ако вие престанете да ходите в съответния сервиз и да правите преглед на колата и се получи някакъв проблем, гаранцията няма да го покрие. Хората трябва да стигнат до това убеждение, че профилактиката е много по-важна, отколкото лечението. Колкото по-рано ние отстраним някакъв проблем, който може да не е проявен с клинична симптоматика, но вече тлее в организма на човека, толкова по-добре можем да вземем мерки на време и да го преодолеем. Ето ще ви дам пример с човек, който няма диабет, няма висока кръвна захар, но е на границата – килограмите му са малко повече, води застоял начин на живот, обича да си попийва, пуши, не се движи много, има много стресова работа. Ако за тези неща не се вземат мерки веднага, не се обърне внимание и продължава да живее по този начин, след няколко години той ще стигне в стадий, в който захарта ще стигне 15 или 20 ммол/л с вече изявен диабет тип 2 и това налага медикаментозно лечение. Защото, ако не се лекува диабетът и високата кръвна захар и високият холестерол, шансът такъв човек да получи инфаркт или инсулт е много голям. Така че профилактиката е изключително важно нещо и това е усещането на хората по света. Аз съм работил в много други държави. Хората и в по-млада възраст са имали много положително отношение към профилактичните прегледи. Те ги търсят активно, разбирате ли. При нас чакат покана, чакат убеждения. Аз разбирам, че финансовата страна е важна, но в крайна сметка пък лечението на едно хронично заболяване, особено злокачествено, е много по-скъпо, отколкото това да се открие на време.

 

- Каква е съдбата на пациентите, при които сте открили заболяване при тези прегледи?

- Въз основа на това какво ще намерим по време на тези клинични прегледи, може да последва съвет, че пациентът трябва да дойде на повторен преглед например след шест месеца или след една година. Гинекологът наблюдава една жена и казва: „Вие имате проблем на маточната шийка и това налага лечение и контрол след няколко месеца“. Или ако мамографът е открил някаква малка бучица, която жената изобщо не усеща, но колегите ни от Клиника по образна диагностика преценят, че тя трябва да се наблюдава каним пациентката да ни посети след 3 месеца. Така, че в зависимост от открития здравословен проблем, пациентите ни получават насоки и препоръки какво трябва да направят в следващите месеци, за да се погрижат за здравето си.

 

Автор: Румяна Стефанова

Свързани отделения