Надежда и уверение, че дори най-обострените и тежки състояния могат да бъдат овладяни. На това ни учи историята на Николай Илиев - мъж на 46г., който повече от 25г. живее с диагнозата хроничен улцерозен колит. Коварно заболяване, което представлява възпаление на част от дебелото черво. Води до развиване на язви на местата, където лигавицата на червата е увредена и поява на кървене. Основните симптоми са кръв и слуз, честа дефекация или периоди на трудности при изхождане, усещане за подуване в корема, газове. Един от показателните проблеми са многократните изхождания, които нарушават качеството на живот на пациентите.

Със сходни симптоми започва и историята на Ники, а в допълнение той отслабва и започва да изпитва постоянна умора. Следва коренна промяна в живота му и една тежка диагноза - хроничен улзерозен колит. Много въпроси изникават след нея - как ще живее сега, какво трябва да яде, ще може ли да работи, как да се държа, ако отиде на ресторант с приятели или изпадне в неловка ситуация с инцидент, породен от състоянието му? "Нормалното ми ежедневие се промени съществено. Съобразявах се, когато трябва да излизам някъде, дали наблизо има тоалетна. Когато съм на гости или заведение, какви храни мога да консумирам? Общо взето трябваше да се лиша от много неща в живота си. Заболяването ме научи на дисциплина, упоритост и вяра", допълва той. Налага се да промени начина си на хранене и да научи храните, които може и не може да консумира. Следват много моменти на обостряне и затишие на заболяването. При един от тези момента, той се озовава пред кабинета на д-р Ани Чавушян, там се среща и с д-р Асен Петров, гастроентеролози в Клиниката по Гастроентерология на Acibadem City Clinic Младост. 

"Мониторирането на пациенти с улцерозен колит се осъществява най-вече с кооперативност от страна на пациентите, те да осъзнават сериозността на заболяването, че то е хронично и, за съжаление, не се лекува, а целта е да накараме заболяването да „заспи“. Важно е човекът да има мотивация да провежда терапията и да има доверие на лекуващия екип. Николай е пример, че тежко и хронично заболяване като неговото може да се контролира, и той да продължи да живее добре", коментира д-р Ани Чавушян. 

Под наблюдението на д-р Ани Чавушян и д-р Асен Петров, Николай се включва в клинично проучване на нов медикамент и постига добър контрол на състоянието си. Успява да води пълноценен начин на живот, а преди 6 години успява да влезе в ремисия, която продължава и до днес.

"За хората с улцерозен колит е важно да знаят, че настъпването на ремисия е напълно възможно, а правилният подход на терапия би осигурил намаляване честотата и тежестта на епизодите на обостряне.", коментира д-р Асен Петров. "Щастлив съм за Ники, защото видях огромната промяна, която настъпи с него", допълва той.

Николай е уверен, че всеки проблем има своето решение, а самият той го е открил в лицето на д-р Чавушян и д-р Петров. "За мен д-р АниЧавушян и д-р Асен Петров, както и екипът им - Ася, Биляна, Мими и всички други в клиниката, освен професионалисти са и прекрасни хора. Те са част от моето семейство. С тях се чувствам сигурен и спокоен. През всички тези години бяха неотлъчно до мен. Това са хора с големи сърца. Благодаря им от сърце, за всички грижи и съпричастност от тяхна страна, обичам ги!", добавя Ники. 

Историята на Николай може да послужи като пример за решителност и сила, защото, докато в един момент е бил лишен да изпълнява ежедневните си задачи безпрепятствено, то днес отговаря на обажданията ни с усмивка, практикувайки любимото си хоби  - риболова. Наслука, Ники, и в риболова, и в живота. 

В Аджибадем Сити Клиник Младост функционира Център за клиничните проучвания на нови медикаменти, където се скринират пациенти, които желаят да участват безплатно в провеждане на различни клинични изпитвания на нови лекарства за лечение на различни заболявания.