Всяка година в България от рак на гърдата заболяват над 3 500 жени като всяка осма българка е застрашена от това заболяване. Най–ефективният начин за предпазване са редовните профилактични прегледи и ранната диагностика. Ако бъде открит в ранен стадий, ракът на гърдата подлежи на пълно излекуване. 

Кои са основните видове изследвания на млечна жлеза?

По време на редовния Ви физикален преглед Вашият лекар ще снеме подробна лична и фамилна анамнеза. Той ще извърши и ще назначи едно или повече от следните изследвания:

  • Преглед на гърдите
  • Mамография
  • Ехограф /Ултразвуково изследване/
  • Магнитен резонанс

1. Преглед на гърдата

Този метод е само ориентировъчен и не замества стандартните апаратни методи. По време на прегледа лекарят внимателно изследва с ръце гърдите.

2. Мамография

Мамографията е признатият в света метод за ранно откриване на рака на млечната жлеза. Това е образен метод, при който с ниска доза рентгенови лъчи се визуализират тъканите на млечните жлези. Целта на това изследване е откриване на рака в ранен стадии, което многократно увеличава възможностите за успешно лечение, водещо до пълно излекуване. Профилактична мамография се прави при жени, които нямат оплаквания и видими промени в гърдите. За жените със стандартен риск и над 40 години е задължително да се прави мамографско изследване  веднъж на две години.  

Всички жени с повишен риск за възникване на рак на гърдата трябва да се подлагат задължително на скринингова мамография всяка година. Това са жените с фамилна обремененост и тези вече лекувани от рак на гърда. Тя е напълно безплатна след представяне на направление от личен лекар.

 

3D мамография (томосинтеза) напълно може да замени стандартната дигитална мамография, като я превъзхожда с много по-детайлен образ. Особено подходяща при жени с висока плътност на гърдите. Основни предимства на 3D мамография са:

  • При този метод се правят тънки срезове в различни равнини на гърдите, което дава възможност да се открият карциноми с големина няколко милиметра, които при стандартната мамография е възможно да не бъдат видими.
  • Ключово предимство е, че помага при плътни млечни жлези, при които има припокриване на тъкани при обикновенната мамография.
  • Рентгеновата доза е колкото при обикновената мамография.

Контраст-усилена мамография

В Acibadem City Clinic Младост прилагаме и контраст-усилена мамография като един от най-детайлните и сигурни методи за диагностика на рака на гърдата. При този метод във вената на ръката се инжектира контрастно вещество, което „оцветява“ тумора и го прави видим. Той се използва и като алтернатива, ако е невъзможно да се проведе магнитен резонанс на гърдите.

3. Ехография на млечните жлези (ултразвуково изследване)

За жени до 39 години, се препоръчва ехография. Ехографията, обаче, не е самостоятелен скринингов метод за жени над 40 години. Това е доказал се метод за допълнително уточняване на находки във всички възрастови групи. За уточняване на находките от ултразвуковото изследване се прави и магнитен резонанс или мамография. 

4. Магнитен резонанс на гърдите

Изследването с магнитен резонанс дава детайлно изображение на гърдите. Това е най-съвременният метод за ранна диагностика на пациентки с повишен риск от рак на гърдата, при търсене на рецидив на вече лекуван рак на гърдата или при жени с импланти в млечните жлези. Поради отсъствието на йонизиращо лъчение методът е подходящ и при млади пациентки. 

---------------------------------------------------------------------------------------

Запазете час за преглед с нашите специалисти на телефон 02/413 70 70

 

Свързани отделения