Най-често възпалението на ушите възниква след хрема, когато инфекцията по пътя на евстахиевите тръби преминава в ушите. Изкривената носна преграда, алергиите, уголемената трета сливица също са предпоставка за развитие на възпалителен процес в ушите. Причинителите на болестта са предимно стафилококи и стрептококи, които предизвикват трудно лечими отити. В резултат на възпалителния процес, в ухото се образува гной, която може да издуе тъпанчето, да причини болка или други усложнения.

Заболяването на ушите протича много типично и лесно може да се постави диагноза. По-големите деца казват на родителите си, че ухото ги боли, а лекарят при прегледа открива типичните промени по тъпанчето. По-трудно за родителите е да преценят дали детето има възпаление на ушите, ако е бебе и още не може да говори. Най-типичните признаци при малките деца са високата температура, въртенето на главичката, пищене по време на сън и отказ от хранене. Детето често пипа болното ухо. 

Понякога възпалението е леко и може да се да излекува само с капки за уши. Нерядко обаче то предизвиква пробив на тъпанчето, което може да доведе до загуба на слуха. В тези случаи са задължителни антибиотичното лечение, почистването на ухото и поставянето на капки, както в ушите, така и в носа.

Възпалението на ушите е чест срещано явление в детската възраст. Това се дължи, както на анатомичните особеност, така и на незрелостта на лигавицата, която тапицира носа, евстахиевите тръби и средното ухо. 

Навременното и правилно лечение на отитите е от изключителна важност, тъй като, ако не се излекува, въпалителният процес преминава в хроничен и слухът прогресивно намалява.

Отитът е заболяване, което трябва да се лекува изключително от специалист УНГ. По време на възпалението може да се наложи лекарят да извърши лечебно пробиване на тъпанчето, аспирация на секрета и редица други манипулации, които са само в компетенцията на специалист. Изследването на слуха също е важен момент в лечебния процес. Аудиограмата много добре показва каква е степента на намаление на слуха, вида на заболяването и насочва лекаря към най-правилното лечение.

Не трябва да се прибягва към самолечение. Независимо дали става дума за капки или антибиотик, лекарят най-добре ще прецени кога, какви и колко продължително да бъде лечението.

При своевременно, правилно и прецизно лечение резултатът е пълно излекуване. Болките изчезват, слухът се подобрява, детето отново е жизнено, весело и се храни добре.

Статията е подготвена от д-р Катя Благоева. Можете да запишете час за преглед на *5544 или 0700 13 127