Храносмилателните проблеми са неудобни, смущаващи и много често срещани. Много хора страдат от симптоми, включително болки в корема, спазми, висока киселинност, нередовност на червата, подуване на корема и гадене. Повече за лошото храносмилане разказва д-р Анталавичева, специалист-гастроентеролог в клиниката по Гастроентерология и хепатология в Acibadem City Clinic УМБАЛ Младост.

------------------------------------------------------------------------------------

Какво е диспепсия или лошо храносмилане? 

Д-р Анталавичева Според проучване на Българското дружество по неврогастроентерология всеки десети българин страда от диспепсия. Лошото храносмилане (диспепсия) или разстроен стомах е общ термин, който описва група стомашно-чревни симптоми, които се проявяват заедно. Тези симптоми най-често включват болка, усещане за парене или дискомфорт в горната част на корема, чувство на ситост твърде рано по време на хранене. Често тези оплаквания имат функционален характер, но не рядко те могат да бъдат проява на органично заболяване.

Важно е да се знае, че това състояние не винаги е свързано с храненето. Хроничното лошо храносмилане без доказан здравословен проблем или заболяване, което може да обясни симптомите, се нарича функционална диспепсия.

За какви симптоми трябва да следим?

Д-р Анталавичева: Симптомите на диспепсия може да се появяват от време на време, да са хронични, т.е. да се появяват редовно в продължение на няколко седмици или месеци, или да са функционални - да съпътстват постоянно пациента, без конкретна причина за това. Смутено храносмилане, болки в стомаха, оригване, гадене (с/без повръщане), подуване на корема, бързо засищане. Това са само част от проявите на диспепсия.

Симптомите обикновено се провокират по време на хранене, но може да е синдром, съпътстващ други заболявания. Различават се горен и долен диспептичен синдром в зависимост от клиничната изява.Лошото храносмилане не е болест, но може да бъде признак за определени заболявания или състояния на храносмилателния тракт.

Кога е нужно да се обърнем към специалист гастроентеролог? 

Д-р Анталавичева: Често тези симптоми не пречат в ежедневието на човека и нерядко се игнорират, но през това време е възможно да се развива сериозно заболяване, което може да бъде предотвратено с вземането на навременни и адекватни мерки от лекаря.

Пациентите прояви на диспепсия и някои от следните симптоми, трябва незабавно да потърсят лекарска помощ в следните случаи:

  • Черни, подобно на катран изпражнения;
  • Повръщане на кръв;
  • Затруднено или болезнено преглъщане;
  • Често повръщане и отслабване на тегло;
  • Силна и постоянна болка в корема;
  •  Новопоявил се запек, наличие на ясна кръв при изхождане
  • Пожълтяване на кожата или очите.
  • Също така е препоръчително да посетите лекар, ако диспепсията продължава повече от две седмици.

Какви изследвания са необходими, за да се постави диагнозата? 

Д-р Анталавичева: За различните симптоми изследванията са различни.  Започва се с клиничен преглед и ехография на коремните органи. Съвременните ултразвукови апарати дават възможност за придобиване на изображения с много висока чувствителност, разделителна и информационна стойност. Реализираните образи гарантират висока прецизност на ехографската диагноза, сигурност за пациента и специалиста, намаляване на необходимостта от повторни изследвания.

За поставяне на точна диагноза най-често прибягваме до т. нар. „инвазивни изследвания“  на горен и долен ГИТ - гастроскопия  и колоноскопия.

----------------------------------------

Д-р Анталавичева е опитен специалист в областта на гастроентерологията и хепатологоята. Тя прави диагностика, съвременно и ефективно лечение на заболявания на стомашно-чревния и жлъчно-панкреатичния тракт. Можете да запишете част за консултация на *5544 с опция Младост.