Д-р Темелкова, дерматолог в Аджибадем Сити Клиник Младост, гостува в сутрешния блок на БНТ "100% будни", за да даде ключови съвети в грижата за кожата с атопичен дерматит.

Атопичният дерматит и дерматитът са много често срещани заболявания в световен мащаб и се различават по клинични критерии, спрямо зоната на засягане, клиничната картина и възрастовата група.

  • Наследява ли се състоянието ?

Смята се, че заболяването е наследствено. Причината за това e, че при атопичен дерматит се наблюдава нарушаване на бариерната функция, което може да се предаде генетично.

  • А какви усложнения може да предизвика?

Най-често това са вторичните инфекции, които са свързани с разчесването на кожата от интензивния сърбеж. Раните, които възникват. Секрецията също създава благоприятна среда за развитие на вторични инфекции.

  • Има ли значение сезона за обострянето на състоянието?

Предимно се обостря през зимния период. Причината за това е, че кожата се изсушава допълнително и това е предизвикано най-вече от големите температурни различния, които възникват. Обикновено отопляваме твърде много вътрешните помещения, което може да се отрази върху бариерната функция на кожата. Затова се препоръчва да не се превишава температура между 18 и 20 градуса - амплитудите дразнят кожата.

Д-р Темелкова посъветва през зимните сезони да изберем по-богатите и плътни кремообразни текстури.

Често атопичният дерматит може да се обърка с различни състояния. Със студовата алергия, а също и с розацея заради зачервяванията. Но промените са различни, състоянията са различни и терапията е различна.

При обостряне на състоянието все още продуктите са еднакви, това са локалните кортикостероиди, имуномодулатори, пробиотичната терапия и антихистамини за сърбежа.

Храненето също има значение що се отнася до обостряне на състоянието. Препоръчително е да се избягват по-мазните, по-люти, по-пикантни храни, а също и алкохола при възрастните. Храните, които действат благоприятно са рибните продукти, заради съдържанието си на Омега-3 мастни киселини. Хубаво е в диетата да има повече флавоноиди, които се се съдържат в плодовете и зеленчуците- ябълките, спанака, броколите. Препоръчително се да се избягват и млечните продукти.

Повече ключови съвети относно препоръчителната рутина за хора с атопичен дерматит вижте във видеото