Синдромът на неспокойните крака (Restless leg syndrome- RLS) или синдром на Wittmaack-Ekbom е често срещано неврологично заболяване ( среща се при 5-15% от населението). Въпреки това, състоянието често е пропускано, а много пациенти са грешно или късно диагностицирани.

Пациентите обикновено съобщават за неприятни усещания в краката и по-рядко в ръцете, провокиращи непреодолимо желание за движение. Описват ги като напрежение, сърбеж, убождане, мравучкане, парене, болки, крампи. Типично се явяват главно по време на почивка, засилват се вечерно време и/или през нощта, облекчават се при движение и могат да доведат до тежки нарушения на съня и значително физическо и емоционално изтощение. Провокиращи ситуации могат да са обездвижване , поради болест или гипсова имобилизация, полет със самолет, седене пред телевизор, в кино, театър, кормуване и др.

Приблизително 85% от пациентите с RLS се оплакват и от периодични движения в крайниците по време на сън. Характеризира се като неволева дорзална флексия на палеца на крака с разперване на малкия пръст с продължителност 0,5-5 сек и се появява на всеки 20-40 сек по време на сън. Подобни неволеви периодични движения в краката могат да настъпват и по време на почивка в будно състояние, като при волеви движения те прекъсват.

Съществуват две клинични форми на RLS – идиопатична и симптоматична.

  • Над 50% от пациентите с идиопатична форма на RLS показват положителна фамилна анамнеза и не се установяват други заболявания като причина за RLS.
  • Най-често срещаните симптоматични (вторични) форми са при бъбречна недостатъчност и при пациенти на хемодиализа (уремия), полиневропатия, радикулити, бременност, при недостиг на желязо или при ниско ниво на феритин, при ревматоиден артрит. Някои медикаменти като класическите невролептици, метоклопрамид, антидепресанти, литий и др. могат да индуцират или влошат симптоматиката при RLS.

Причината за заболяването не е изяснена. Проведените изследвания (функционален МРТ и ликворни) и проучвания при пациенти с RLS доказават снижено ниво на желязо в substаntia nigra, което вероятно предизвиква дисфункция на допаминергичната система, която лежи в основата на патофизиологията.

Диагноза се поставя след консултация с невролог, типична анамнеза при негативен неврологичен статус и проведени лабораторни и неврофизиологични изследвания за изключване на свързани със синдрома на неспокойните крака заболявания.

Всички пациенти със симптоми на RLS трябва да бъдат изследвани за дефицит на желязо, феритин, общ и латентен ЖСК, трансферин. Допълнително е уместно изследването на пълна кръвна картина, урея, креатинин, кръвна захар, магнезий, TSH, Вит В1, Вит В12, фолиева киселина, както и порвеждане на иглена електромиография и изследвания на нервната проводимост (полиневропатия или радикулопатия), полисомнография, доплерова сонография (артериални или венозни заболявания на долните крайници).

Лекарствената терапия за първичен RLS е до голяма степен симптоматична, тъй като излекуването е възможно само при вторично заболяване.

Нефармакологично лечение - хигиена на съня, избягване на кофеин, алкохол и никотин, антидепресанти (SSRIs, SNRIs), дифенхидрамин и допаминови антагонисти, умерено натоварващи упражнения, особено за долни крайници, гореща или студена вана преди лягане, джакузи, масаж на крайниците и вибрационна или електрическа стимулация на стъпалата и пръстите на краката.

При около две трети от пациентите със синдром на неспокойните крака (RLS) симптомите прогресират с течение на времето и постепенно водят до ежедневно нарушаване на съня, изразена дневна сънливиост, намалено качество на живот, повишен риск от хипертония, по-податливи на главоболие (мигрена и тензионен тип). Сънната депривация често води и до повишени нива на депресивни състояния, емоционална импулсивност, нарушена концентрация и способност за взимане на решения. Установено е засилване на симптомите през летните месеци с пик през август.

Статията е изготвена от Д-р Силвия Андонова, дм, невролог към ДКЦ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Можете да запишете час за преглед тук.

Свързани отделения