Днес честваме Международния ден на щитовидната жлеза – 25 май. С него започва и Международната тиреоидна седмица, чиято цел е да повиши осведомеността на обществото относно тези заболявания, които вече засягат всеки десети българин. По този повод разговаряме с д-р Светлана Хедер, ендокринолог в Acibadem City Clinic Младост. Тя работи в областа на репродуктивната ендокринология, болести на щитовидната жлеза и диабетологията.

Щитовидната жлеза е малък орган с форма на пеперуда, разположен в предната част на шията. Основната й функция е да произвежда хормоните трийодтиронин – T3, тироксин- T4 и калцитонин. Първите два хормона са отговорни за контролирането на метаболитните процеси в организма, а калцитонинът участва в поддържането на нормални нива на Са в кръвта, което е важно за здравето на костите.

Заболяванията на щитовидната жлеза са чести. Счита се, че хипотиреоидизът /намалено производство на щитовидни хормони/ засяга около 1% от населението в световен мащаб, а при бременните честотата му е между 3 до 10%. По рядко срещани са болестите свързани с увеличено производство на хормони /тиреотоксикоза/, възпалителни заболявания в нея и т.н. Възлите в щитовидната жлеза, също са често срещани: при около 20-30% от жените. Тази статистика показва, че тиреоидните заболявания засягат голяма част от българите и често са свързани с репродуктивни, сърдечно-съдови и нервно-психически заболявания.

Симптомите, които могат да насочат към наличие на болест в щитовидната жлеза могат да са нервност, повишено изпотяване, сърцебиене, лесна умора, скъсяване и оскъден менструален цикъл, косопад, нарушения на съня или умора, немотивирано наддаване на тегло, суха кожа, обилен менструален цикъл, депресия.

Профилактични прегледи трябва да се провеждат, ако имате близки с болест на щитовидната жлеза, имате друга автоимунна болест, ако са провеждани операции или лъчетерапия с областта на шията по повод друго заболяване, ако сте бременна и сте над 35 г., ако имате трудности със забременяване или повтарящи се спонтанни аборти, ако провеждате лечение с амиодарон, интерферон, литий.

Как се осъществява диагностиката на заболяванията на щитовидна жлеза: По време на физикален преглед от ендокринолог се изследват щитовидни хормони, даващи представа за функцията на щитовидната жлеза, по преценка могат да се назначат имунологични изследвания, ако се подозира автоимунно заболяване и да се проведе ехографско изследване, даващо информация за структурата на щитовидната жлеза.

----------------------------------------------------

Ранната диагностика е решаващ фактор за своевременно лечение, отлагане на евентуалните усложнения и постигане на оптимално качество на живот на пациентите. Можете да запишете преглед при д-р Хедер на Acibadem City Clinic на телефон *5544

Свързани отделения