Ракът на млечната жлеза е едно от най-честите ракови заболявания при жените. По статистически данни 30% от онкологичните заболявания при жени се дължат на карцином на гърдата. За съжаление, продължава да се отбелязва прекалено висока смъртност, както и късно диагностициране.

Преминаването през лечение за рак на гърда е изключително стресиращо изживяване за една жена. Тя може да изпита чувства, вариращи от страх, гняв и объркване до уязвимост, депресия и безпомощност. Тези емоции са нормални. Тя е принудена да се изправи лице в лице с реалността от възможната загуба или промяна на гърдата, страхът от загуба на нейния женски образ и дори нейния живот.

Важно за вас е да разберете какво мисли, чувства и изпитва. Справянето с тези емоции е предизвикателство, което може да повлияе на вашата връзка. В най-добрият случай подобно преживяване ви сближава, докато при други може да създаде дистанция и напрежение в отношенията. Едно от най-значимите въздействия на рака на гърдата върху отношенията в двойката е промяната в ролите и отговорностите. Възможно е в този момент вие също се чувствате объркан и уплашен. Искате да ѝ помогнете, но се чудите кой е най-подходящият начин. 

  • Оказване на подкрепа на практика

Един от най-очевидните начини да ѝ помогнете да се справи е да ѝ оказвате помощ на практика. 

Тя ще разчита на вас за физическа и емоционална подкрепа. Мъжът може да се чувства претоварен от новите си отговорности, a жената може да се чувства като бреме за партньора си. Това може да доведе до чувство на загуба на контрол и независимост, което може да създаде напрежение във връзката.

Ако партньорката ви се чувства физически добре, за нея би било важно да продължи с ежедневната си рутина и да участва в нейните обичайни дейности. Ще има и моменти, когато ежедневните отговорности ще бъдат повече от това, с което тя може да се справи в този ден. Не се колебайте да поемете ръководната роля в тези момента, за да свалите товара от плещите й. Най-добрият съвет е да работите като един екип и тя да усеща, че може да разчита на вас във всеки един момента.

Съвет: Постарайте се да я придружавате и по време на нейното лечение. За да бъдете максимално полезни можете да си записвате препоръките на лекарите и важна информация, която тя може да пропусне под влияние на емоциите.


  • Емоционална подкрепа

Справянето с рака на гърдата като двойка изисква и двете страни да работят заедно и да общуват открито.

Убедете се, че партньорката ви се адаптира към диагнозата. Насърчавайте я да търси информация само от доказани медицински източници и да приеме фактите, поддържайки реалистична и позитивна нагласа.

Ако поради някаква причина се страхувате, че тя не се справя добре, опитайте се да поговорите с нея за вашите тревоги. Консултациите с терапевт и групите за подпомагане също могат да бъдат полезни, тъй като осигуряват безопасна и подкрепяща среда за споделяне на опит и стратегии за справяне.

  • Постарайте се да прекарвате повече време с нея
  • Питайте я какво иска и от какво има нужда
  • Вслушайте се в това, което тя казва. Понякога няма нужда от отговори и решения, а от изслушване
  • Бъдете съпричастни
  • Уверете я отново във вашата любов. Кажете й, че я обичате заради това, което е тя самата - не затова, което прави или което й се случва

  • Не пренебрегвайте себе си 

При наличие на подобна диагноза близките хора често пренебрегват себе си в името на нуждите на любимия. Както вашата любима, така и вие трябва да се грижите за себе си - физически, но и емоционално. Това означава да се храните здравословно, да спите достатъчно и да се занимавате с дейности, които носят радост и релаксация. Само по този начин можете да сте истински полезни един на друг.

  • Поддържайте интимност

Ракът на гърдата може да окаже значително влияние върху сексуалните отношения на двойката, но е важно да продължите да поддържате интимност и физическа близост. Като двойка трябва да общувате открито за своите нужди и притеснения включително и в това отношение. Имайте предвид, че лечението и медикаментите могат да се отразят изтощително на вашата половинка и подхождайте с търпение. Покажете й, че я приемате такава каквато е.

  • Празнувайте важни етапи от лечението

Отбелязването на важни етапи, като завършване на лечението или достигане на определен етап от процеса на възстановяване, може да бъде значителен източник на насърчение и мотивация за вас като двойка.

-----------------------------------