Всяка година на 29 май се отбелязва Световният ден на здравето на храносмилателната система. Инициативата е от 2004г и е под егидата на Световната гастроентерологична асоциация. Темата за 2022г е профилактиката на рака на дебелото черво.

Целта на кампанията е да се повиши бдителността и информираността за заболяване, което диагностицирано навреме, в ранен стадий , след оперативното отстраняване е с благоприятна прогноза, дори говорим за излекуване.

Най-често ракът на дебелото черво се развива от полип. Своевременното диагностициране и отстраняване на полипи предотвратява прогресията към злокачествено израждане

Последните десетилетия се отчита нарастване честотата на новообразувания на дебелото черво, като по статистически данни се докладват две тенденции

  • многократно нараснала честота
  • подмладяване на заболяването, поради което се промениха и препоръките за начало на профилактиката се промениха от 50 годишна възраст на 45г.

Превенцията трябва да започне от млада възраст с възпитаване на хранителни навици, с прием на прясна, разнообразна храна с достатъчно съдържание на фибри, избягване консумацията на червени меса, полуфабрикати, както и продукти с високо съдържание на захари и мазнини. Тютюнопушенето и прекомерна консумация на алкохол също се обсъждат като рискови фактори. Двигателната активност и контролът на теглото предпазват от затлъстяване, при което е доказано, че вероятността от образуване на полипи на дебелото черво се повишава с около 70%.

Препоръките за начало на профилактиката се съобразява и с наследствена предразположеност, наличие на генетични заболявания, свързани с дебелочревна полипоза и рак на дебелото черво. В случаите с повишен риск препоръката за начало на скрининга може да е и в по-ранна възраст, съобразено с препоръките на международните и национални гастроентерологичните асоциации.

В България са налични всички възможности за профилактични изследвания

Неинвазивни ( с фекална проба се изследва наличието на кръв)

 - тест за скрито кървене (FOBT)

 - имунохимичен тест за скрито кървене(FIT). Тестовете са евтини и достъпни.

 - фекален ДНК тест за откриване на ДНК мутации при наличие на полипи или тумор на дебелото черво. (изследването се извършва в специализирана генетична лаборатория)

Описаните тестове не поставят диагноза. Те са насочващи за извършване на ендоскопско изследване.

Oбразни изследвания – виртуална колоноскопия.

При положителни неивнвазивни тестове, задължително е провеждането на ендоскопско изследване, което е златен стандарт за диагноза на полипи и тумори на дебелото черво.

Инвазивните изследвания : сигмоидоскопия и/ или колоноскопия могат да се извършат и като първа стъпка. Предимството е, че при установяване на полипи, могат да бъдат отстранени ендоскопски, а при диагностициране на тумор да се вземат биопсии.

Изследването на туморни маркери с профилактична цел е непрепоръчително.

При алармиращи симптоми: кървене от дебелото черво, промяна в ритъма на дефекация, чувство за недоизхождане, коремни болки, необяснимо отслабване на тегло и анемия, своевременно се обърнете към личен лекар или специалист.

Ракът на дебелото черво е причина за смъртност на над 200000 души годишно. На всеки 3 минути някъде по света умира човек от рак на дебелото черво. В България има възможност за пълно разгръщане на програма за скрининг на рака на дебелото черво с участието на цялото общество.

Мултидисциплинарни, висококвалифицирани медицински специалисти и съвременна апаратура са достъпни в Acibadem City Clinic Младост за извършване на широкия спектър профилактични и диагностични изследвания.

Профилактиката спасява човешки живот. Ракът на дебелото черво в ранен стадий е лечим.

--------------------------------------------------------------------------

Клиниката по Гастроентерология в болницата осигурява целогодишно навременна, специализирана и достъпна медицинска помощ в областта на гастроентерологията. Прегледи и консултации могат да се осъществят по няколко начина:

  • С направление по здравна каса
  • Чрез допълнително здравно осигуряване с фондове, които имат договори с ДКЦ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост
  • Чрез платен прием

Може да запишете час за преглед при гастроентеролог в клиниката на телефон 0700 13 127.