Когато съветваме жените да помислят за своето здраве ние изхождаме от статистиката. В България откриваме около 4000 жени на година с рак на гърдата, и за съжаление около 1000 са под 50 годишна възраст.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Д-р Виктор Йорданов, Специалист по образна диагностика и мамолог в Acibadem City Clinic УМБАЛ Младост.

"По принцип не знаем защо се образува ракът, има много фактори, но честотата се увеличава. Изследванията, които използваме ни позволяват и да го откриваме по-често. Ракът се лекува. Естествено не на 100%, но е почти на 100%, ако се хване в първи стадий. Във всеки следващ стадий ракът се разпространява."

"Искам да отсея съмненията, че ракът е бучка в гърдата и боли. Ако беше така ние щяхме да изследваме с опипване. Има и такива случаи, но това е в напреднал стадий и не всеки път."

"Рак на гърдата е с най-висока честота след 30-годишна възраст. От 30 нагоре една жена трябва да помисли за своята профилактика и да отиде на преглед без да има оплаквания. Ние съветваме между 40-50 години да се минава веднъж годишно при специалист, който се занимава с изследване на гърди. Специалисти по образна диагностика – мамолог."

Не можем да разчитаме, че човек, ако няма фамилна история няма да има рак, категоричен бе д-р Йорданов.

"Млечната жлеза, когато една жена успява да кърми, доказано е, че при тях случаите на рак на гърдата са много по-редки. Съветваме, ако една жена може да кърми да го прави. Полезно е."

"Поставянето на силиконови импланти не поставя в риск жената от рак на гърдата. Те даже са по-защитени, защото идват всяка година на преглед за да си следят нещата."

Терапията на рака много напредна, ние дори вече атакуваме раковите клетки на клетъчно ниво.

Вижте цялото интервю във видеото.