Световният ден за борба с мозъчните тумори се отбелязва на 8 юни всяка година, а основната цел е повишаване на информираността на обществото относно диагностицирането, медицинските грижи и проблемите при лечението и поддържането на качеството на живот на пациентите.

Повече по темата замозъчните тумори разказва Д-р Николай Недев - специалист по радиационна онкология и лъчетерапия. По-голямата част от професионалния си живот Д-р Недев е прекарал в чужбина – Южна Африка, Нова Зеландия и Австралия. От 2017 е завеждащ Отделението по лъчелечение и радиохирургия на Аджибадем Сити Клиник – Младост

  • Колко често се срещат мозъчните тумори в България?

Д-р Николай Недев: Мозъчните тумори не са много чести, сравнени с тези на гърдата, на ректума или на белия дроб. На практика по-малко от един процент от населението ще развие тумор в мозъка. Досега не сме успели да идентифицираме истинската причина за развитието на мозъчни тумори. Употребата на мобилни телефони често е подозирана като потенциална причина, но ролята им в причиняването на рак на мозъка не е доказана истински. Една от основните причини за привидно нарасналата честота на мозъчните тумори е в това, че съвременните хора живеят по-дълго. Тъй като кардиолозите елиминираха ранната смъртност от сърдечно- съдови заболявания, това доведе до увеличаване на пропорцията на възрастни хора в населението като цяло. Мозъчните тумори са по-чести след 60-годишна възраст и това естествено води до увеличаване на броя пациенти с този вид тумори.

  • Какви са видовете мозъчни тумори? - доброкачествени/злокачествени? Видове?

Д-р Николай Недев: “Мозъчен тумор” е всъщност доста широко понятие. То включва някои редки агресивни тумори при деца, доброкачествени тумори на мозъчните обвивки като менингиома, на периферните нерви в мозъка (шванома на акустичния нерв), различни първични мозъчни тумори, които имат широк спектър на проявление и агресивност. Отделна група са мозъчните метастази от други тумори в тялото. 

Парадоксално, с въвеждането на модерни лекарства за лечение на онкологичните заболявания, имаме известно увеличение на пациентите с мозъчни метастази. Причината е много проста - повечето от тези лекарства не могат да проникнат в мозъка, защото той е много добре защитен от всяка субстанция, която тялото счита за токсична. В резултат модерното таргетно лечение и имунотерапията се справят със заболяването на всички други места, а скритите в мозъка “семена” на тумора се развиват без да са възпрепятствани от лечението.

  • Оплаквания и кога да потърсим лекарска помощ?

Д-р Николай Недев: Симптомите на тумор в мозъка са много разнородни и не особено специфични - от леко главоболие и неразположение до парализа на крайник или гърч. Понякога се нарушава слуха, равновесието или зрението. Често такива симптоми липсват; просто роднините на пациента забелязват че той започва да се държи необичайно - става по-избухлив или по-депресиран. Това, разбира се, са неспецифични симптоми. За съжаление, няма ранни симптоми, които да подскажат, че нещо се случва в мозъка и които да доведат до ранно откриване на мозъчен тумор. Няма и значима наследственост при повечето от тези тумори, не съществува и скринингови методи за ранна диагностика. Нещо повече - докато при много други тумори ранното им откриване води до по-добри резултати от лечението, това не е истински доказано за повечето от туморите на мозъка.

  • Как се диагностицира тумор в мозъка?

Д-р Николай Недев: С образни изследвания - обикновено магнитен резонанс на мозъка. В зависимост от конкретната ситуация, понякога се налага да се направи и компютърна томография на мозъка, основно за да се изключат други потенциални проблеми - например мозъчен кръвоизлив. Магнитният резонанс обаче си остава средството за най-добра визуализация на проблемите в мозъка. Някои от мозъчните тумори имат много типичен начин, по-който изглеждат на образните изследвания. За повечето обаче е необходима биопсия, която често се съчетава с премахване на мозъчния тумор или поне на значителна част от него.

  • Как се назначава лечението при мозъчен тумор?

Д-р Николай НедевЛечението зависи от конкретната ситуация. Често то започва с мозъчна операция, която бива последвана от лъчетерапия. Както вече споменах, мозъчните тумори доста се различават като симптоми и лечение. Няма единно правило, което да е валидно за всички. Важно е пациентът да види специалист с опит и познания в тази област - интернет рядко помага.

По отношение на лъчетерапията - тя има основна роля в лечението на почти всички мозъчни тумори. Много често първичните тумори на мозъка (така наречените “глиоми”) нямат резки граници с нормалната мозъчна тъкан и пълното им хирургично премахване не е възможно. Лъчетерапията може да се справи с останалите туморни клетки, често с помощта и на химиотерапия.

  • Кога лъчелечението може да се приложи като самостоятелен метод?

Д-р Николай Недев: Лъчетерапията винаги може да се приложи като самостоятелен метод, въпросът е дали тя би била ефективна в отстраняването на проблема. Обикновено лъчетерапия сама по себе си се използва за лечение на доброкачествени тумори на мозъка - като тези на мозъчните обвивки или на черепномозъчните нерви, както и на мозъчни метастази. За повечето случаи обаче е необходима комбинация с оперативно лечение или химиотерапия.

  • Какви са предимствата на стереотактичната радиохирургия в съвременното лечение на туморите?

Д-р Николай Недев: Стереотактичната радиохирургия преставлява облъчване на тумора с много висока доза лъчетерапия, при което нормалният мозък и другите тъкани са изключени от облъчваната област. За целта е необходимо туморът да има ясни граници, както и да не съдържа важна структура като голям кръвоносен съд или нерв. Обикновено лъчетерапията се дава в една до три фракции и е отлично лечение за някои мозъчни тумори.

  • Защо пациентите трябва да изберат лечение в Аджибадем Сити Клиник Младост?

Д-р Николай Недев: Отделението по радиационна онкология и радиохирургия на Аджибадем Сити Клиник е добре огранизирано и добре екипирано да предостави експертна преценка, да даде съвет и да осъществи лъчетерапия и радиохирургия от най-високо ниво. То функционира като част от интегрирана онкологична система. Лечението на мозъчните тумори е комплексно и е важно да бъде разгледано в контекста на цялостното заболяване. 

Ние разбираме, че при диагнозата на мозъчен тумор пациентът преминава през един от най-стресовите моменти в живота си. Освен отличната клинична и техническа експертиза, ние се стремим да създадем обстановка, която да има човешко лице и в която пациентът е истинският център на нашата работа.