Отрицателното въздействие на акнето и други кожни заболявания върху качеството на живот е добре документирано и може да причини дълготрайни промени в личността. Съобщава се, че 8,8% от пациентите с акне проявяват депресия. Освен психологически стрес, пациентите с акне често страдат от стомашно-чревни смущения в по-висока честота в сравнение с нормалната популация.

В стомашно-чревния тракт се помещава най-голямата популация от коменсални бактерии бактерии. Коменсалните бактерии на червата могат да предизвикат имунни реакции, които в крайна сметка достигат Т- клетките в кожата. Пробиотиците взаимодействат с имунната система на стомашно-чревната лигавица, променяйки нивата на възпалителните цитокини в кръвта.

Концепцията за акнето като резултат от възпаление се основава на разбирането, че имунната система е предназначена да защитава човешкото тяло от реални заплахи. Въпреки това, при пациенти с акне, ние разпознаваме хронично, ниско ниво на възпаление. В идеалния случай пробиотиците биха елиминирали това хронично възпалително състояние и от своя страна биха спрели развитието на акне.

Възпалителното състояние, свързано с акне, е получило много внимание от дерматологични изследвания и литература през последните години. Докато по-рано се смяташе, че събития като фоликуларна кератинизация и бактериална колонизация предшестват възпалението, сега е известно, че възпалението всъщност е първата реакция на организма. Следователно, противовъзпалителните действия на пробиотиците могат да бъдат полезни при лечението на акне. Въпреки че точният механизъм остава неясен, е доказано, че лактобацилите модулират Th1/Th2 активността. Установено е, че комбинираното пробиотично лечение всъщност променя, както Th1, така и Th2 отговора.

Приложение на пробиотиците при кожни проблеми се препоръчва още през 30-те години на миналия век.

Идеята за лечение на акне с пробиотици датира от 30-те години на миналия век. През това време Lactobacillus acidophilus (често срещан пробиотик, открит в храни като киселото мляко) е бил популярна хранителна добавка за лечение на акне сред обществото. С нарастващия брой доказателства за ролята на системните пробиотици при лечението на акне, ефикасността на локалните пробиотици също предизвиква интерес. Подобно на оралните пробиотици, използването на пробиотици за локално приложение датира от началото на 1900 г. Първото клинично изпитване, оценява локалните пробиотици и техните ефекти върху производството на серамиди в кожата. Установено е, че серамидите са ниски при пациенти с възрастна кожа, ксероза, атопичен дерматит, псориазис и дори акне; следователно увеличаването на тяхното производство може значително да повлияе на тези нарушения.

Розацея и пробиотици?

Розацеята е кожен проблем, който също е свързан с нарушения в микробиома. Клинични изследвания показват, че голям % от пациентите с розацея имат нарушен баланс на чревния микробиом и най-често наличие на helicobacter pylori. Също, когато кожният микробиом се развива в неблагоприятна среда, патогенните бактерии са силни и причиняват зачервявания и парене на кожата.

Промяната в диетата може да играе роля в терапията на розацея. Някои храни и напитки могат да действат като „тригери“ за влошаване на розацея. Те могат да бъдат разделени на свързани с топлина, свързани с алкохола, свързани с капсаицин и др. Епидемиологичните проучвания показват, че пациентите с розацея имат по-високо разпространение на стомашно-чревни заболявания. Въпреки, че са необходими допълнителни изследвания в тази област, пациентите трябва да бъдат съветвани да поддържат здравословен чревен микробиом, включително консумация на богата на фибри (пребиотична) диета.

Хранене с високо съдържание на захар и мазнини, и намалени фибри, има доказана връзка с риск от акне, поради занижени нива на Lactobacillus и Bifidobacterium. Те са полезни бактерии, които създават среда с нормална киселинност, подтискат растежа на патогените и участват в имунния отговор на организма.

Статията е изготвена от д-р Иванка Темелкова, дерматолог в ДКЦ на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Тя работи в областта на дерматологичната хирургия, дерматологичната естетика, автоимунните заболявания и дерматоонкологията. Съавтор е на научни публикации в български и международни научни списания. МОжете да запишете час за консуктация на *5544