• Какво представлява менопаузата през погледа на ендокринологията?

Д-р Хедер: Първото, което бих искала да отбележа, че е доста погрешно да разглеждаме менопаузата като болест и тя не бива да се приема като еквивалент на старост.  Не е точно и разбирането, че всички жизнени функции тръгват рязко надолу след появате й. Самият факт, че вече живеем до 80 години и все по-дълго оставаме здрави, означава, че менопаузата не е ключовият момент в поддържането на добро здраве.

Менопаузата не настъпва веднага, тя започва около 10 години преди да спре менструалния цикъл. Ако за 1 година няма менструален цикъл, тогава вече считаме, че е настъпила менопаузата. След 37 годишна възраст се счита, че всички жени навлизат естествено и с различна скорост в периода на перименопауза. Тогава се случват обратните процеси на тези в пубертета. Постепенно отпадат двете основни функции на яйчника: от една страна да прави яйцеклетки, тоест да има възможност за забременяване и репродукция, и втората му основна функция - да произвежда хормони.

  • Дали причината за загубата на т.н. "пясъчна фигура" е менопаузата?

Д-р Хедер: Да, има предразполагащи фактори това да е по-изразено по време на менопауза. Ако тялото ни на 20 години е способно много по-лесно да понесе едни излизания от добрите практики, с възрастта е добре да отделяме все повече внимание на добрата фигура. Наднорменото тегло и затлъстяването, особено абдоминалното затлъстяване са един от основните сърдечно-съдови рискови фактори, а не менопаузата.

  • Всяка жена в менопауза споделя за горещи вълни, какви са вашите съвети?

Д-р Хедер: Горещите вълни най-често започват около 2 години преди спиране на менструалния цикъл и продължават 2-3 години след това. Дали има дефинитивно спасение от горещите вълни, уви, нямам добра новина. Дори хормоналните препарати не са панацея в този случай, защото те носят своите здравословни рискове, за което пациентката трябва да бъде информирана. По време на приема им, тези горещи вълни не изчесзват, само се отлагат. Счита се за безопасно тези препарати да бъдат приемани не по-дълго от 7 години, максимум 10, след това цялата тази симптоматика се връща. Категорично доказано е, обаче, че редовната физическа активност, доброто качество на съня, грижата за тялото, свързана с храненето, намалява силата, честотата и продължителността на горещите вълни. Можем и с храната да си доставяме добри количества на т.нар фитоестрогени – чрез соеви продукти, ленено семе, ядки, пълнозърнести храни.

Повече за съветите на д-р Хедер по отношение на храненето по време на менопауза можете да видите тук.

Свързани отделения