Днес отбелязваме Световния ден за борба с артрита - ден, предназначен да повиши информираността за симптомите, свързани с артрита и важността на ранната диагностика за получаване на достъп до подходящо медицинско лечение възможно най-скоро

-------------------------------------------

Артритът е заболяване, което засяга приблизително 350 милиона души по света и обхваща повече от 100 вида ревматични заболявания. Сред дългия списък от заболявания, считани за принадлежащи към семейството на артрита, са хронични заболявания като анкилозиращ спондилит, подагра, лупус, остеоартрит и ревматоиден артрит. Самият артрит е често срещано заболяване, причиняващо болка и възпаление в ставите, а това състояние е една от водещите причини за инвалидност сред възрастните.

В светлината на Световния ден за борба с артрита е важно да се подчертае, че има множество видове заболявания, които могат да възникнат при всеки по всяко време. По-долу сме посочили общ преглед на различните видове:

 

  • Остеоартрит: Това е най-често срещаният тип артрит. Остеоартритът първоначално засяга гладката хрущялна обвивка на ставата, което прави движението по-трудно от обикновено и води до болка и скованост.
  • Ревматоиден артрит: Най-често започва, когато човек е на възраст между 40 и 50 години. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма погрешно атакува ставите. Това създава възпаление, което води до подуване, скованост и болка в и около ставите. Ставите могат да станат хлабави, нестабилни, болезнени и да изгубят подвижността си.
  • Анкилозиращ спондилит: Дългосрочно възпалително състояние, засягащо главно костите, мускулите и връзките на гръбначния стълб, което води до скованост и сливане на ставите. Други проблеми включват подуване на сухожилията, очите и големите стави.
  • Фибромиалгия: Причинява болка в мускулите, връзките и сухожилията на тялото.
  • Лупус: Автоимунно състояние, което може да засегне много различни органи и тъкани на тялото.
  • Подагра: Вид артрит, причинен от твърде много пикочна киселина в тялото. Натрупва се в ставите (обикновено засяга големия пръст на крака), може да се развие във всяка става. Причинява силна болка, зачервяване и подуване.

Мнозина свързват артрита с възрастните хора и здравословните проблеми, които ги засягат. Това до голяма степен е вярно, тъй като статистическите данни показват, че хората над 65 години са всъщност основните страдащи от това заболяване. Има, обаче и едни 30%, които са под 65 години - тийнейджъри и по-рядко деца.

Едно от посланията тази година е "Всичко е във вашите ръце, действайте!" и цели да мотивира широката общественост да предприеме действия по подобряване на начина си на живот. Една от най-важните цели на кампанията е да насърчи хората, живеещи с артрит и техните близки, да започнат с леки физически упражнения, което ще им помогне да останат силни и независими, значително подобрявайки качеството си на живот.

Физическата активност е едно от най-ефективните лечения за справяне с артрита. 

Въпреки че болката може да накара човек да се чувства по-малко склонен да спортува, дори малко или умерено количество  физическа активност може да помогне за облекчаване на болката, сковаността и възпалението. Не забравяйте, че не е задължително да тичате в маратон. Ключът е да започнете с малко и да надграждате с течение на времето. Потърсете съвет и подкрепа от вашия здравен специалист – независимо дали е вашият личен лекар или ревматолог. Той ще ви посъветва кои упражнения са най-подходящи за вашето състояние.

Има и много храни, които могат да помогнат за облекчаване на усложенията чрез контролиране на възпалението - риба (сьомга, риба тон, сардини и скумрия), ядки, семена, куркума, зелен чай, плодове и зеленчуци (горски плодове, ябълки, нарове, спанак, броколи). Избягвайте храни с добавена захар, преработени и червени меса и храните, съдържащи глутен.

Как да редуцирате риска от артрит?

Можете да намалите риска и да забавите потенциалната поява на някои видове артрит следвайки тези съвети:

  • Контролирайте кръвната захар
  • Поддържайте редовна физическа активност - разтягайте се, старайте се да избягвате травми
  • Откажете тютюнопушенето
  • Потърсете навременна грижа дори при ранните признаци на състоянието

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Вече може да направите консултация с д-р Делина Иванова, специалист по вътрешни болести и ревматолог в София с над 20 години медицински опит. Извършва ставна ехография, ревматологични прегледи, диагностика и съвременно лечение на дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, системни заболявания на съединителната тъкан и опорно-двигателния апарат. Запазете час на *5544.