„Тези лекари са моето второ семейство“. Това сподели 69-годишният Володя пред Нова телевизия две седмици след като се превърна в първият човек в България, на когото бяха поставени 4 байпаса по минимално инвазивен път.

Днес 69-годишният Володя вече си е вкъщи. Споделя, че се чувства добре и няма търпение отново да прави разходки на Витоша, каквито не е можел да прави преди, тъй като е имал четири опасно запушени кръвоносни съда, които затрудняват всяка негова физическа активност и крият риск за живота му. Преди операцията Володя трудно успява да измине и няколко крачки, без да изпита задух.

Пациентът се надява скоро да върне стария си живот от преди запушването на артериите. „Бях активна личност - нищо, че съм на толкова години, не съм се спирал на едно място, постоянно бях в движение”, спомня си Володя.

Операцията извършва изключително екип, начело с кардиохирургът д-р Андрей Неутов. Ако при класическата операция гръдният кош се отваря с голям разрез в средата, сега лекарите на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център правят едва 10-сантиметров разрез между две от ребрата. Така успяват да зашият всички необходими байпаси, за да се възстанови кръвообращението на сърцето.

„Много сме горди, че вървим успоредно с тенденциите. Ползите за пациента са преди всичко по-малка хирургична травма, по-добър козметичен ефект, по-бързо възстановяване. Използвахме апарат за изкуствено сърце, спирахме сърцето по време на операцията. В този случай беше за около 80 минути. За нас това е само начало и се надяваме, че ще продължим в същия дух”, споделя пред Нова телевизия д-р Неутов.

Скоро у нас ще са възможни още много иновации в областта на сърдечните операции. „В следващите няколко месеца предстоят уъркшопи за подпомагане и въвеждане на оперативни техники и интервенции, които в момента ние или не извършваме сами, или не сме ги правили още. Световноизвестните хирурзи са много склонни да предават умение и да помагат навсякъде и на всички, за да са от полза на обществото като цяло”, посочи началникът на Отделението по кардиохирургия д-р Асен Келчев на свой ред.

Целият репортаж вижте ТУК