Според статистически данни близо 15 000 сърца можеха да продължават да бият и днес, благодарение на профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Над 60% от смъртността у нас годишно се дължи именно на проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, като инфарктът и инсултът остават причина за смърт №1 у нас. Те оказват дълбоко влияние върху живота на около 60 милиона души в ЕС, като всяка година се откриват нови 6,1 милиона случая. 

По данни на НСИ за 2022 г в следствие на ССЗ са починали близо 71 000 българи. Според престижни международни изследвания и доклади близо 20% от всички смъртни случаи биха могли да бъдат избегнати посредством навременна профилактика, което, съпоставено към данните за България за 2022 г, би означавало близо 15 000 спасени живота.

Разбира се, не можем да избегнем всички заболявания, но пък можем да направим всичко по силите си да ги минимизираме или отложим. Освен сърдечно-съдовите заболявания, част от другите най-често срещани, които могат да бъдат предотвратени чрез профилактика, са:

**Захарен диабет**

Поддържането на оптимално тегло, здравословно хранене и редовна физическа активност са важни фактори за предотвратяване на диабет тип 2. По данни на НСИ за 2022 г. от диабет са починали над 1 250 души само за година. Именно захарната болест е един от основните фактори за ранно развитие на ССЗ.

**Онкологични заболявания**

Редовните медицински прегледи, здравословният начин на живот и избягването на рискови фактори като тютюнопушене и излагане на слънце без защита могат да помогнат в предотвратяването на различни видове рак.

Спрямо данните на НСИ става дума за над 16 000 българи, загубили живота си през 2022 година в следствие именно на злокачествени образувания.


**Инфекциозни заболявания**

Ваксинацията е важен метод за предотвратяване на различни инфекциозни заболявания като грип, хепатит и др. Спрямо данните на НСИ за 2022 г над 450  българи са загубили в битката с тях.


**Заболявания на дихателната система**

Избягването на тютюнопушенето, редовната физическа активност и поддържането на чиста околна среда могат да помогнат за предотвратяване на заболявания като бронхит и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които през 2022 г са отнели над 5 550 българи от техните близки завинаги.

 

Освен всичко изброено, консултациите с лекар и редовните медицински прегледи са ключови за ранното откриване и управление на тези и още много потенциални заболявания. Затова, от 15 януари до 15 февруари подаряваме 20% отстъпка от всички пакети профилактика, които предлагаме в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център!

Ето и част от предимствата на предлаганите от нас пакети:
Планиране на прегледите и изследванията в удобно за Вас време

 с минимално изчакване

 с последно поколение апаратура

 с едни от най-добрите специалисти в страната

✅ Индивидулен подход към всеки наш посетител

С асистент, който се грижи за цялостната организация на профилактичния и диагностичен процес

Предоставяме обобщена информация от лекар специалист след провеждането на всички необходими изследвания, физически прегледи и оценка на здравните рискове. Същият ще идентифицира потенциалните здравословни проблеми и ще Ви препоръча промени в начина на живот и други мерки, за да останете в добро здраве по-дълго време.

 

Медицинската оценка въз основа на здравословното състояние, начин на живот и семейна история може да помогне за идентифициране на потенциални бъдещи заболявания. Така например, високите нива на холестерол могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания. Пълният профилактичен преглед спомага и за откриването на неизявено все още хронично заболяване, като диабет или високо кръвно налягане. Ранната диагностика позволява да държите хроничните заболявания под контрол и да избегнете по-нататъчно влошаване на общото Ви състояние. Не на последно място, някои рутинни изследвания могат да помогнат за откриване на сериозни заболявания в ранен етап, когато лечението им най-често е успешно. Такъв е случаят с цитонамазката и рака на маточната шийка, например.

Ето защо цялостният физически преглед, извършван поне веднъж годишно, е важен инструмент за предотвратяване на сериозни заболявания. За да имате повече време с любимите си хора, но и те – с Вас.

Не пропускайте да се възползвате от 20% отстъпка до 15 февруари като запишете своя час на:

*5544 с опция Сърдечно-съдов център 

*02/9038590