Преди броени дни проф. Иво Петров, началник на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център и екипът, ръководен от него, имплантираха успешно пациент номер 10 с MitraClip, за което вече писахме подробно ТУК.

В тази връзка проф. Петров и доц. Зоран Станков, началник на Отделението по инвазивна кардиология, гостуваха в предаването „България сутрин“ по телевизия Bulgaria On Air, където се обединиха около тезата, че трябва да се говори повече за успехите, които лекарите в България постигат. Но и не само – че Транскатетърната апроксимация ръб-към-ръб на митралните платна (Transcatheter edge-to-edge repair, TEER) посредством имплантиране на MitraClip трябва да се реимбурсира за много повече от 10 пациента годишно, както е в момента. Всъщност, поемането на скъпоструващата високоспециализирана операция, е факт едва от миналата година, отново благодарение на човекът, който първи я извършва у нас през 2018 г. – проф. Петров.

„Не поставяме MitraClip, защото много искаме да извършваме една от най-сложните процедури в областта на инвазивната кардиология, а защото това е единственият шанс за живот за пациентите с вторична инсуфициенция на митралната клапа когато са със забранително висок риск за открито оперативно лечение. За две години, без да им се помогне, полвината от тях ще загинат и то в агония поради сърдечна недостатъчност. И тук е повече от ясно, че трябва да се направи нещо радикално. Ние не трябва да сме встрани от този поток на модерната медицина, който спасява човешки живот по света поради липса на финансиране от държавата“, призовава доц. Станков.

„Тези пациенти са минали целия път към Голгота - от задух при физическо усилие, през отоци на долните крайници, постоянна умора и какво ли още не. Това налага рехоспитализации постоянно. Имплантирането на MitraClip намалява смъртността, подобрява качеството им на живот, както и нуждата от повторна хоспитализация. Всички наши пациенти в рамките на шест месеца след процедурата нямат нито една рехоспитализация, за разлика от предшествения период“, казва проф. Петров.

По думите на двамата кардиолози необходимостта от реимбурсиране на повече от настоящите 10 случая годишно е огромна и трябва да се увеличи в пъти. „Броят имплантации на MitraClip на 1 мнл. население в страни като Словения и Словакия е средно 7, а в страни като Германия е над 20. В България в момента броят е 1.9 на 1 млн. население.  За миналата година в Германия например са извършени 2440 имплантации. Анализите показват, че на системата и на държавата е значително по-евтино да се приложи тази методика, отколкото пациентите да бъдат хоспитализирани постоянно. В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център вече имаме списък от чакащи болни. Те са обречени на неблагоприятен изход, ако това лечение не им бъде приложено. С новия бюджет би трябвало да има възможност тези нови методики да бъдат приложени и ние апелираме това да се случи“, категорични са проф. Петров и доц. Станков.

 

Цялото интервю вижте ТУК.